„Hai la țară” - să descoperim Moldova cu Alex Guțaga

Fondatorul proiectului, Alex Guțaga, și-a propus să investească în turismul local și să creeze posibilitate turiștilor de a descoperi în lung și-n lat țara

Moldova începe să fie descoperită prin proiecte, precum „Hai la țară”. Fondatorul proiectului, Alex Guțaga, și-a propus să investească în turismul local și să creeze posibilitate turiștilor de a descoperi în lung și-n lat țara dintre Nistru și Prut. A creat o platformă care reușește să îmbine mai multe beneficii: turiștii au loc pentru cazare, băștinașii din sate au posibilitatea să facă un ban în plus, iar Moldova este descoperită de la origini, fiindcă totuși veșnicia și neamul nostru s-au născut la sat.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Alex Guțaga
Data nașterii: 10 mai 1980
Locul nașterii: s. Glinoe, Slobozia (Transnistria)
Studii: facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM; Școala de Afaceri (Israel)
Domeniu: antreprenoriat, turism
Performanță: fondatorul proiectului „Hai la țară”

 

  • Hobby-ul meu este geografia

Pe lângă faptul că sunt vicepreședintele Asociației de Geografie și Etnografie, sunt pasionat să descopăr ce locuri are Moldova. Când întrebi pe cineva dintre băștinași ce se poate de făcut în țara noastră pentru o perioadă de 3 zile, majoritatea zic că nu e nimic de făcut. Dar nu e adevărat.

 

  • În perioada sovietică în țara noastră intrau sute de mii de turiști (în total peste 1,5 mln. de oameni pe an) care veneau pentru o perioadă de o săptămână-două și se cazau nu la hotel, dar la băștinași

Îmi amintesc chiar și părinții mei au găzduit o familie din Surgut (Rusia). De aici mi-a venit ideea să readuc acele obiceiuri: vin turiștii și profită de condițiile de cazare, iar localnicii care oferă case spre închiriere au parte de un venit în plus. De ce să nu folosim resursele pe care le avem? Majoritatea persoanelor de la țară au minim două case în ogradă: una în care locuiesc și alta destul de mobilată pe care o păstrează pentru ocazii speciale. Noi am venit cu propunerea ca aceste case să fie oferite spre cazare turiștilor.

 

  • Statistica arată că în Moldova anual vin un număr de aproximativ 95 mii de străini, dar real dintre ei sunt foarte puțini turiști

O mare parte dintre aceștia vin în interes de afaceri sau sunt moldovenii noștri de peste hotare care intră în țară cu un alt pașaport decât cel moldovenesc. Și chiar de vin, ei nu au unde să se cazeze. Am studiat acest capitol și, după 8 ani în sectorul managementul afacerilor, am văzut cât de proastă e situația turismului local. În țară nu sunt decât 8 pensiuni licențiate, iar cerințele fac practic imposibil obținerea acestor licențe.

 

  • Fizic, proiectul a luat ființă la data de 1 august 2013

Am început cu un număr de 5 case, ca la final de an să fie înregistrate vreo 11. Momentan, proiectul „Hai la țară” le propune turiștilor spre cazare 259 de case din 60 de localități ale țării. Numărul caselor crește în mod firesc. Dacă un turist a fost la o persoană din sat, peste ceva timp despre aceasta află mai multă lume. Și, fără ca să influențăm cumva, te trezești la început de sezon că vecinul are un gazon nou în ogradă, își face baie în casă sau agață covoare tradiționale și ulcele pe gărduceanul din ogradă – toate astea pentru a atrage și ei turiști prin condițiile de cazare pe care le oferă.

 

  • Doar anul trecut (2014) am avut 340 de turiști din 18 țări

65% dintre persoanele care aleg să petreacă timpul în una dintre localitățile cu atracții turistice, sunt înșiși moldovenii. După estimările noastre, peste 200 mln. de euro ies din țară prin cetățenii  noștri care aleg să-ți petreacă vacanța în afară. Acești bani pot să rămână în țară dacă destinațiile noastre ar fi destul de promovate. Țara devine mai săracă și mai săracă, fiindcă banii nu sunt investiți în turismul local. Proiectul „Hai la țară” este formula care vine să rezolve această problemă. Absolut totul este impozitat.

 

  • Drumurile de țară din Moldova sunt foarte bune pentru ciclism

În această vară a fost un grup de turiști italieni care au rămas plăcut surprinși de lipsa mașinilor și de comoditatea oferită de drumurile Moldovei pentru călătoriile pe bicicletă. Promit că vor mai veni.

Doar acest proiect, „Hai la țară”, poate să contribuie real la dezvoltarea turismului pentru că nu facem doar mese rotunde, dar implementăm lucrurile. Plus, am reușit să dezvoltăm acest proiect și în Transnistria. Noi credem și așteptăm la anul să avem măcar vreo 4 mii de turiști.