Alexandru Coicev: mă bucură faptul că pot să redau fierului uzat a doua viaţă

Operele sale diferă de cele tradiționale. În calitate de material nu folosește argilă, ci... metal. Este unicul meșter din Moldova care a recurs la această metodă de a face artă

Alexandru Coicev este un inovator, care nu se teme să fie neînțeles. A absolvit facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Sculptură. Dar operele sale diferă de cele tradiționale. În calitate de material nu folosește argilă, ci... metal. Este unicul meșter din Moldova care a recurs la această metodă de a face artă. Și - trebuie de menționat - cu succes: lucrările lui Alexandru sunt nu doar lăudate, ci și procurate.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Alexandru Coicev
Data nașterii: 27 decembrie 1989
Locul nașterii: Chişinău
Studii: Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Sculptură
Realizări: a participat la realizarea monumentului primului tramvai, a avut două expoziții personale

 

  • Sculptura o practic de mic copil, dar în metal lucrez de la susținerea diplomei de licență

Eram în ultimul an la facultate, când eu și câțiva colegi ne-am propus să executăm doi cai din fier uzat în mărime reală. Caii urmau să fie lucrarea noastră prezentată pentru diploma de licență și o parte din monumentul dedicat primului tramvai din Chișinău. Conform conceptului animalele sculptate trebuia să reflecte mișcare – de parcă ar trage tramvaiul după sine, căci primul tramvai într-adevăr era tras de cai. Pentru a le conferi naturalețea propusă, am studiat din mai multe surse anatomia calului, după care am elaborat din sârmă groasă un schelet, pe care am lipit detalii din metal uzat. Pentru a face rost de materie brută am mers la depozit, unde metalul uzat se vinde la kilogram. Am lucrat zile și nopți timp de trei luni. Astăzi lucrările noastre pentru diploma de licență le puteți vedea în parcul din preajma blocului Universității Tehnice de la Râșcani.

 

  • Stilul de artă pe care îl practic se numește „Brutal”. În Moldova sunt singurul adept al acestuia

După absolvirea universității am continuat să lucrez asupra sculpturilor din metal. Am confecționat un zimbru, care cântărește jumătate de tonă, după care am trecut la insecte. Este o colecție din 12 obiecte, pe care am prezenta-o la prima mea expoziție în Shopping MallDova. În prezent toate lucrările sunt păstrate în atelierul de sculptură al Universității Tehnice. Pentru oameni o asemenea abordare a sculpturii este ceva nou: încearcă să pipăie fiecare detaliu, dau întrebări. Din păcate nu am avut posibilitatea să aud critica constructivă a unor meșteri referitor la ceea ce fac. În Moldova nu se practică acest gen de artă. Dar sunt doritori de a procura confecțiile gata făcute, unii chiar dau comandă de sculpturi din metal, pentru a le instala în propriile case şi grădini.   

 

  • Procesul de confecționare a unei sculpturi din fier constă din mai multe etape

Dacă vreau să confecționez un animal, primul pas pe care îl fac este să studiez anatomia plastică a acestuia: e important ca figura viitoarei sculpturi să nu fie statică, ci să reprezinte mișcare – numai așa făptura artistică poate avea tangențe maxime cu făptura reală. Când imaginea viitoarei sculpturi e formată, construiesc o carcasă, pe care asamblez piesele potrivite, alese la punctele de colectare a metalului uzat. Nu există vreo schemă gata făcută pentru o sculptură din metal – sculptura se modifică cu fiecare piesă asamblată. Neschimbată rămâne doar carcasa. De câteva ori mi s-a propus să construiesc figuri statice, precum ar fi o combină de cosit grâul. Eu, însă, prefer să sculptez vietăți – mă bucură faptul că pot să redau fierului uzat a doua viață.