Alexandru Rotaru – pentru mine muzica nu este un simplu hobby, ci un stil de viaţă

Cântă în Orchestra Naţională de Cameră de la Sala cu Orgă, a cântat şi pentru orchestra de muzică populară şi, pe lângă asta, face parte din formaţia „Provincialii”

A început să studieze muzica de la cinci ani, motiv pentru care a avut o copilărie diferită faţă de a celorlalţi copii. Cea mai mare parte din timp o petrecea la orele de muzică, iar restul la şcoală. Spune însă că nu regretă calea aleasă, pentru că muzica îi aduce atât satisfacţie spirituală, dar este şi o sursă de venit. Este compozitor, dirijor, dar şi violonist, vioara fiind instrumentul lui de suflet, după cum mărturiseşte şi singur. Cântă în Orchestra Naţională de Cameră de la Sala cu Orgă, a cântat şi pentru orchestra de muzică populară şi, pe lângă asta, face parte din formaţia „Provincialii”. Deşi majoritatea artiştilor din ţară preferă să plece în străinătate şi să lucreze, Alexandru spune că preferă să-i încânte cu muzica sa pe moldovenii de acasă, pentru că anume aici s-a lansat ca artist şi s-a format ca om. 

 

  • Dosar

Nume, prenume: Alexandru Rotaru
Data naşterii: 15 martie 1978
Locul naşterii: Chişinău
Studii: liceul muzical „Ciprian Porumbescu”, Academia de Muzică „Gavriil Muzicescu” din Chişinău
Domeniu: artă, muzică

 

  • Pasiunea pentru muzică mi-a insuflat-o familia

În familia mea cântă toată lumea - tatăl meu la fel este violonist, mama este şi ea muzician, sora mea a studiat pianul, doi unchi de ai mei tot sunt muzicieni. Am indrăgit muzica pentu că trăiam într-un mediu muzical. Deşi eram încă mic, am fost atras de muzica clasică, aşa că am ales să o studiez. Datorită muzicii, în copilărie am avut ocazia să călătoresc în foarte multe ţări – România, Ungaria, Bulgaria, Rusia, etc. Iniţial muzica era un simplu hobby, ulterior însă muzica a devenit un stil de viaţă.

 

  • Zece ani am cântat în Orchestra Naţională de Cameră de la Sala cu Orgă, aşa mi-am început cariera

Am avut şi concerte solo, dar şi împreună cu alţi artişti. Am o atracţie şi pentru muzica populară, pentru că este muzica poporului nostru, de aceea, ulterior, am început să cânt şi în orchestra de muzică populară. Iubesc ambele genuri la fel de mult şi mă dedic ambelor genuri la fel de mult. Mai mult, de şapte ani fac parte din formaţia „Provincialii”, cânt la vioară, dar şi compun muzică pentru formaţie.

 

  • Muzica este un domeniu rentabil, atâta timp cât o practici din plăcere

La început e greu să te afirmi, ca în orice alt domeniu, dar dacă muceşti mult eforturile tale, în cele din urmă, sunt răsplătite. Eu sunt fericit să am ales să fac asta în viaţă pentru că fac ceea ce îmi place şi, plus la aceasta, pot să mă întreţin din pasiunea mea.

 

  • Lucrez deja de zeci de ani acasă şi aici vreau să rămân

Aici deja mi-am prins rădăcinile, am o familie, copii, o casă. Eu mă consider un om împlinit şi cred că nu neapărat trebuie să pleci peste hotare ca să te realizezi ca artist sau în orice alt domeniu. Atâta timp cât ai reuşit să obţii ceva fiind acasă îneamnă că eşti bun la ceva. Dacă acasă nu ai reuşit să obţii ceva, atunci în străinătate ai foarte puţine şanse să cunoşti succesul. Eu sunt recunoscător pentru faptul că am reuşit să mă realizez acasă şi că nu sunt nevoit să muncesc departe de casă şi familie. Desigur că avem şi concerte în străinătate, în fiecare săptămână.