Alexei Marcov: am ales calea cea mai dificilă și am proiectat singuri un printer 3D

Alexei, împreună cu un prieten, pentru prima dată în Moldova au proiectat și au strâns singuri un printer 3D

Alexei Marcov de mic copil era interesat de tehnică și este bucuros că acum se ocupă de ceea ce-i place. Pe lângă printerul 3D, pe care l-a construit 3 ani în urmă, în portofoliul inginerului sunt și alte obiecte inovative, nu mai puțin interesante.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Alexei Marcov
Data nașterii: 11 ianuarie 1985
Data nașterii: Chișinău
Studii: facultatea de Informatică și matematică, specialitatea Programist, Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea business și administrarea afacerilor, Academia de Studii Economice din Moldova
Domeniu: IT tehnologii
Realizări: a construit primul printer 3D în Moldova, a ocupat unul din locurile de frunte la concursul național de business-planuri 2012 (https://www.cbp.antim.org/2014/index.php?news=10)

 

  • O parte mare a vieții mele, așa sau altfel, este legată de tehnologiile inovative

De mic visam să transform în realitate modelele 3D din lumea virtuală: mașini performante, case frumoase, lucruri comode. Nu sunt creatorul primului printer din lume, capabil să printeze obiecte în format 3D, dar cel puțin sunt primul în Moldova. Împreună cu partenerul meu, arhitectul și designerul Artem Maxim, am dezvoltat de la zero proiectul unui printer 3D. În Internet sunt multe magazine, care vând seturi gata pentru a confecționa un printer 3D. Dar noi am ales calea mai grea. Am proiectat singuri printerul, după care l-am strâns din detalii conform machetei. Corpul și mecanismul printerului nostru sunt unice, iată de ce o parte din componente am fost nevoiți să le comandăm de peste hotare, iar altele au fost făcute la comandă în Chișinău. Costul final al printerului 3D „moldovenesc” este de 2000 dolari.

 

  • Încercați să ghiciți care a fost primul obiect pe care l-am tipărit cu ajutorul printerului nostru!

Proiectul nostru a fost gata pe 1 martie, de aceea am decis să debutăm cu un Mărțișor. Astfel noi am făcut și primul Mărțișor 3D. După aceasta au urmat geomodelele Moldovei și ale Canionului Colorado și un număr impunător de vaze, farfurioare, ulciorușe, machete de case. În sfârșit la noi s-au adresat cu o ofertă comercială dezvoltatorii unui dispozitiv pentru antrenarea degetelor mâinilor. Am tipărit pentru ei primele modele 3D pentru prototipuri. Până atunci ei comandau aceste prototipuri în Belgia, ceea ce îi costa destul de mult. Noi facem și alte comenzi comerciale, prețul cărora, în dependență de mărirea și complexitatea obiectelor, variază de la câteva zeci de lei, la câteva sute.

 

  • Printerele 3D pot lucra în baza câtorva tehnologii: fotopolimerizare, sintetizare cu laser sau stratificarea plasticului

Noi am ales varianta optimă - stratificarea plasticului, deoarece această tehnologie permite printarea rapidă a obiectului, precum și înlocuirea plasticului cu alte materiale. Spre exemplu, printerul nostru ar putea fi un pic reutilat și ar putea tipări cu ciocolată.

 

  • La moment lucrăm asupra unui proiect, nu mai puțin ambițios - dezvoltarea unui quadrocopter

Acesta este un aparat zburător, cu 4 motoare, care este dotat cu cameră video, ceea ce presupune că poate filma și fotografia din aer. Astfel de tehnologii au o perspectivă promițătoare. Proiectul nostru se deosebește de alte proiecte analog, prin faptul că este primul quadrocopter care poate fi gestionat din orice punct al lumii, prin intermediul Internetului. Un alt aspect distinctiv al acestuia este faptul că cea mai mare parte din detaliile acestui quadrocopter sunt tipărite cu ajutorul printerului 3D. În viitor planificăm să creăm și o versiune cu 6 motoare a acestui aparat zburător, detaliile acestuia, de asemenea vor fi tipărite cu ajutorul printerului 3D. Primăvara aceasta planificăm să prezentăm proiectul nostru pe o platformă de crowdfunding pentru a colecta bani pentru producerea în masă a quadrocopterului în Moldova.

 

Video