Alina Bradu: Scopul nostru este să facem costumele ethno purtabile

Alina Bradu este un designer în stil „ethno”. Împreună cu soțul ei, în anul 2010 au fondat brandul Alinia-Art

Iar în toamna anului 2014 au deschis un butique-atelier în centrul orașului Chișinău. Alina dezvoltă concepțiile colecțiilor, iar soțul ei creează accesoriile. Astfel, ajutându-se reciproc, soțul și soția creează look-uri care sunt îndrăgite nu doar de femeile din orașul nostru, dar și de fashionistele de peste hotare. 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Alina Bradu
Data nașterii: 28 august 1983
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Arte. Colegiul Tehnic, Specialitatea Modelier - Tehnolog - Constructor
Domeniu: fashion
Realizări: participantă activă a săptămânii de modă în Moldova ART PODIUM, locul 2 în categoria  „Colecția ethno 2012”, locul 1 în categoria „Colecția și accesorii ethno 2013”

 

  • Am devenit pasionată de stilul ethno în ultimul an de studii la universitate

Fiind studentă la facultatea de arte, am decis să îmi scriu teza de an pe tema stilului ethno. Un an mai târziu, am dezvoltat aceeași temă în teza de licență. Deja atunci studiam stilistica costumelor naționale moldovenești și felul cum acestea sunt confecționate. Prima mea colecție cuprindea ii, stăncuțe și fuste stilizate sub costumele naționale. Am prezentat-o pe podiumul de la MoldExpo. Specialiștii mi-au apreciat foarte înalt colecția și mi-au oferit premiul mare. De atunci am început colaborarea cu colectivele de dans din Moldova. Costumele confecționate de mine au fost îmbrăcate la multe concursuri naționale și internaționale de dans.

 

  • De la colaborarea cu colectivele de dans am trecut la comenzile individuale
 

Am început să primim comenzi de la diverse femei să le coasem ii pentru petreceri de seară sau pentru fiecare zi. Atunci am înțeles că abilitățile pe care le-am dezvoltat, lucrând în stilul ethno, sunt unice și am decis să diversific publicul țintă. Am început să creez colecții în stil ethno cu accente moderne. Astfel a apărut brandul Alinia-Art. Iar participarea regulată la expoziții au crescut gradul nostru de recunoaștere.

 

  • Ia este o piesă universală în garderoba unei femei

Ea se combină perfect cu blugii și poate deveni parte componentă a stilului pentru un eveniment serios. Stilul ethno este ales de oamenii care nu sunt indiferenți față de trecutul istoric al țării lor. Totodată, stilul ethno cu ornamentele sale deosebite, este atractiv pentru cei care vor să se deosebească de cei din jur. Când numărul fanilor brandului nostru a devenit suficient de mare, am hotărât să deschidem un magazin-atelier. Oaspeții noștri pot vedea modelele deja existente sau pot comanda crearea unei piese individuale, primind consultația unui designer.

 

  • Scopul nostru este să facem costumele ethno purtabile, combinând ornamentele clasice cu detaliile moderne

O parte considerabilă a eforturilor noastre sunt orientate spre confecționarea accesoriilor: curelele și gențile completează haina, făcând look-ul mai atractiv și desăvârșit, ceea ce, de fapt, caută omul modern. De confecționarea accesoriilor se ocupă soțul meu. Eu mă ocup de dezvoltarea conceptului integral al colecției și organizarea prezentărilor de modă. Pe lângă mine și soț, în atelier mai lucrează câteva cusătorese. 

 

  • În 2014 am participat la festivalul Ia-Mania

Am rămas impresionată de lucrările meșterilor locali, care lucrează în stil ethno. Am văzut multe idei curajoase, ceea ce denotă libertatea gândirii designerilor autohtoni. Așa sau altfel, toți designerii de talie mondială caută inspirație în stilurile ethno ale diverselor culturi. Dar scopul primordial este să aduci ceva nou într-un stil deja existent, să îl personalizezi și să îl faci recognoscibil. În timpul apropiat, planificăm lansarea unei linii de încălțăminte din piele și fetru cu broderie și lansarea unei linii de genți din piele naturală.