Ana Melnic, despre lumea circului din s. Ţaul, r-nul Donduşeni

După ce mai toată lumea cunoaşte Circul din capitală şi istoria acestuia, spre marea noastră surprindere am aflat că în s.Ţaul, r-nul Donduşeni, activează o trupă de circ, una care ar face concurenţă cu brio celui din Chişinău

Circul e precum o poveste. Acrobaţii inedite, animale dresate, magicieni care ne minunează cu trucurile lor, salturi fantastice şi mişcări sinuoase, realizate de echilibrişti sau gimnaşti, ne-au încântat copilăria mereu când veneam la circ. După ce mai toată lumea cunoaşte Circul din capitală şi istoria acestuia, spre marea noastră surprindere am aflat că  în s.Ţaul, r-nul Donduşeni, activează o trupă de circ, una care ar face concurenţă cu brio celui din Chişinău. Ana Melnic este cea care menţine viu spiritul arenei de acolo. Efortul pe care îl depune ea şi trupa sa este demn de tot respectul. Iar când mai afli că au luat premii la competiţii în afara ţării, gradul de admiraţie pentru această echipă crește și mai mult.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Melnic Ana
Data Naşterii: 20.05.1977, s. Ţaul, r-nul Donduşeni
Studii: AMTAP, specialitatea regizor de estradă şi manifestări publice
Domeniul: regie circ

 

  • Era vara anului 1994. Doream să depun actele pentru studii la colegiu

Dar, cineva din amicii mei mi-a spus că la noi în sat, în Ţaul,  s-a deschis un circ. Din curiozitate, m-am dus să aflu mai multe detalii. Am rămas impresionată de ceea ce am văzut acolo şi mi-am încercat norocul, poate-poate voi fi acceptată în trupă. Iniţial, am trecut nişte probe, inclusiv proba de actorie pe care am susţinut-o cu brio. Domnul regizor, Gheorghe Cucoş m-a invitat să fac parte din trupă. Pe atunci aveam 16 ani. Din păcate, în 1995 domnul Gheorghe Cucoş a părăsit circul, iar eu, la vârsta de 17 ani am preluat conducerea acestuia.

 

  • Circul nostru poartă denumirea de „Ghiocel”,  iar în decembrie 1994  a primit atestarea de circ model de copii

Eram 42 de artişti, printre care: acrobaţi aerieni, pe lanţuri, pe glob, plase, echilibrişti pe sârmă liberă, sârmă întinsă, jongleri, clovni etc. Spectacolele noastre durau 2-3 ore. În prezent, trupa noastră este formată din 38 de copii. Antrenamentele se desfăşoară în sala de sport a Casei de Cultură din s.Ţaul. Avem un repertoriu vast, dar, din păcate, tot mai puţin copii se alătura trupei. Mulţi dintre ei optează să petreacă timpul în faţa calculatorului.

 

 

  • Am avut evoluţii şi în afara ţării. Ne-am întors de la competiţii din Bulgaria şi Ungaria

Am revenit în ţară cu premiul întâi.  Din păcate, nu avem resurse financiare pentru costume, pentru echipamentul sportiv, transportul la diverse evenimente. Recent, statutul de circ model a fost schimbat în cel de studiou. Visăm foarte mult să fim auziţi şi susţinuţi.

 

  • Orice copil îndrăgostit de lumea circului este binevenit în trupa noastră

Antrenamentele sunt gratuite, totul fiind bazat pe entuziasm. Mai bine de două decenii muncim să  menţinem vie flacăra acestei lumi magice, numită circ. Deseori, hainele procurate de la second hand sunt cele care substituie un costum de circ. Cu toate impedimentele, avem entuziasm şi mergem înainte. Optimisul mai ţine viu acest proiect minunat.

 

 

P.S.  În filmuleţul de mai jos, realizat de site-ul www.stiripozitive.eu , puteţi admira exerciţiile copiilor de la circul din Ţaul şi mai ales, să vedeţi entuziasmul acestora.