Andrei Rața (Andrew Rayel): Eu sunt din Moldova și sunt mândru de acest lucru

Revista „DJ Mag” lansează în fiecare an clasamentul celor mai buni DJ din lume. În top este și DJ-ul moldovean - Andrew Rayel

Revista „DJ Mag” lansează în fiecare an clasamentul celor mai buni DJ din lume. În top este și DJ-ul moldovean - Andrew Rayel. În 2012, Andrew s-a clasat pe poziția 77, în 2013 însă a avut o ridicare de 49 de poziții, clasându-se astfel pe locul 28. Recent Andrei a urcat în top pe poziția 24. Ne-am propus să cunoaștem mai multe despre Andrei Rața, băiatul din Călărași, al cărui pseudonim astăzi este pe buzele a sute de fani. Despre cele trăite înainte de a-și vedea numele pe afișele celor mai tari concerte și despre sentimentul de mândrie care îl încearcă știind că este moldovean, citiți în articolul nostru.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Andrei Rața
Data nașterii: 21 iulie 1992
Locul nașterii: Călărași
Studii: Școala muzicală, Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) – Contabilitate
Domeniu: artă, muzică
Realizări: Locul 24 în top 100 dj-s 2014 realizat de „DJ Mag”

 

  • Cel mai important eveniment din viața mea a avut loc când eram în clasa a noua și este strâns legat de ceea cu ce mă ocup acum

Atunci am mers la prima mea audiție la școala muzicală. Țin minte că era deja mijlocul anului de studii, copii deja nu mai erau acceptați. Atunci profesoara de pian a spus că am toate calitățile de care dispune un muzician și că trebuie neapărat să fiu acceptat la școală. Cred că acest eveniment reprezintă de fapt puntea mea de start către cariera muzicală pe care o am acum.

 

  • Pe lângă studiile muzicale, am învățat și la ULIM, făcând contabilitate

Consider că fiecare persoană, necătând de domeniul în care activează, trebuie să dispună și de o profesie stabilă, reală. Niciodată nu știi cum se poate întoarce viața. Profesia mea nu este una stabilă, la fel ca și faima. Preferințele publicului se schimbă, iar noi trebuie să ne adaptăm. Recunosc, am avut momente când mă gândeam să plec de la universitate, dar părinții au insistat să continui. Apropo, ei ambii sunt contabili, astfel, fac parte dintr-o dinastie de contabili.

 

  • Dintr-o parte profesia de DJ pare a fi una ușoară și veselă, dar să nu uităm și de cealaltă parte a medaliei

Nu totul e atât de dulce pe cât pare. Faima și recunoștința internațională îți aduc multe încercări extrem de grele. În această vară, spre exemplu, am avut trei evenimente diferite, în 3 țări diferite în aceeași zi. Un grafic încărcat presupune și multă responsabilitate. În cazul în care un avion este amânat sau întârzie se creează o situație destul de stresantă. Pentru că totul a fost planificat din timp, sunt așteptat de oameni - nu am dreptul să îi dezămăgesc. Pe lângă asta, profesia mea presupune și multe nopți nedormite, zone de timp diferite etc.

 

  • Fiecare muzician are un loc aparte, unde se simte în armonie, acolo unde se poate detașa și crea

Acest loc este la mine acasă, în Călărași, în studioul meu personal. În aceeși cameră, același studiou, au fost create toate piesele. Poate unele idei au fost concepute în avion sau aeroport, așa cum se arată în multe spoturi internaționale, dar oricum am continuat să lucrez asupra pieselor aflându-mă acasă.

 

  • Eu sunt din Moldova și sunt mândru de acest lucru

Consider că fiecare persoană trebuie să își cunoască rădăcinile, de unde a venit, ce limbă vorbește. Din copilărie reacționam negativ când oamenii din alte țări vorbeau despre Moldova prin intermediul stereotipurilor: că moldoveanul e bun doar în construcție și vinificație. Eu consider că țara noastră e mult mai bogată decât doar atât. Avem talente în toate domeniile. Scopul meu este de a schimba acest stereotip și mă bucur mult când la unele concerte, în diferite țări, în semn de respect vin oameni cu drapelul Republicii Moldova. Mi s-a întâmplat în Mexic, Canada, SUA, Asia. E plăcut să contribui frumos asupra imaginii țării tale, fapt care cu siguranță o să continui să îl fac.

 

Video