Anfisa Voitenco: Trăim într-o lume ordinară, nu trebuie să uităm despre asta

Anfisa Voitenco este fata din Chișinău care a înființat proiectul Iarba Urbană

Scopul acestui proiect este consolidarea unui grup de inițiativă și schimbarea treptată a orașului.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Anfisa Voitenco
Data nașterii: 16 iunie1991
Locul nașterii: Chișinău
Studii: studentă a facultății de antropologie
Domeniu: activitate socială
Realizări: a decorat scuarul teatrului „A. Cehov” cu dopuri din plastic, a înființat proiectul Iarba Urbană

 

  • În Moldova există programul ActivEco, care organizează seminare pentru tineri, în cadrul cărora sunt discutate probleme sociale și ecologice

Întotdeauna am fost interesată de aceste subiecte, de aceea m-am înscris la aceste seminare, unde am făcut cunoștință cu multe persoane plăcute, care depun efort pentru a schimba țara noastră și lumea în general spre bine. După multe discuții și căutarea soluțiilor pentru problemele care ne preocupă, a apărut ideea creării proiectului Iarba Urbană. La început ne-am propus să creăm un loc unde locuitorii Chișinăului ar putea să se odihnească, să citească cărți dintr-o bibliotecă stradală gratuită, să bea ceai și paralel să afle mai multe despre ecologie și modul sănătos de viață. De regulă, în Chișinău toți se grăbesc undeva și nimeni nu are timp pentru el însuși. Pe lângă zonele de parc, simplii trecători nu au unde să se așeze pentru a savura un minut din viața lor. Noi am decis să organizăm periodic evenimente în diferite locații. Prin intermediul lor am vrea să comunicăm oamenilor ideea ajutorului reciproc, grijii pentru natură și să le oferim posibilitatea să facă cunoștință și să comunice în aer liber, să își împărtășească cunoștințele, dar cel mai important - să facă cu eforturi comune orașul nostru un pic mai bun.

 

  • Scuarul teatrului A. Cehov se află în centrul orașului

Este un loc prin care trec foarte mulți oameni, amplasat alături este un hotel, dar care se află într-o stare deplorabilă. Este rușinos că orășenii nu pot întreprinde nimic pentru remedierea situației. La ieșirea din teatru, după un spectacol, oamenii cred că ar vrea să stea undeva să discute cele văzute, dar nu au unde să o facă. De ce nu am amplasa scaune în jurul havuzului și pe gazon?

 

  • Este foarte bine când oamenii, prin intermediul unor proiecte mici, încep să se gândească la situația ecologică din toată lumea

Trăim într-o lume de unică folosință și ne folosim de toate darurile ei în permanență, fără a ne gândi la consecințe. Dar puțini cunosc că din moment ce ne-am schimbat modul de viață în direcția consumului de masă, lumea s-a schimbat de nerecunoscut, iar noi continuăm să o distrugem. Așa a apărut ideea unui mozaic din dopuri de plastic.

 

  • Dopurile sunt un exemplu elocvent că putem folosi repetat multe lucruri

Fiecare își poate aduce aportul personal. Proiectul încă nu este realizat, încă mai colectăm dopuri, și cel mai probabil că mozaicul va apărea la sfârșitul lunii aprilie, în cadrul celui de-al doilea eveniment, care cel mai probabil va avea loc într-un alt loc, pentru că scuarul teatrului „A. Cehov” acum se află în reconstrucție și mozaicul va apărea acolo la finisarea lucrărilor de reconstrucție.

 

  • Soțul meu, Feliciu Margina, pregătește o expoziție a artei moldovenești, care va avea loc la Muzeul Zemstvei

Aceasta va fi o galerie de artă disponibilă pentru toți oamenii creativi din Moldova. Ideea de bază este de a crea în Chișinău un centru independent de cultură, care nu ar aparține statului și nu ar depinde de el. Am vrea să dăm posibilitatea tinerilor artiști moldoveni să se facă vizibili, poate chiar să câștige niște bani din vinderea operelor sau organizarea lecțiilor și master-class-urilor.

 

  • Sperăm să cointeresăm reprezentanții diferitor fonduri de caritate și să primim granturi pentru dezvoltare

Așadar, prima fază constă în colectarea fondurilor, iar ulterior acest spațiu va funcționa ca o galerie obișnuită. Deja pot spune că prima expoziție este planificată.