Anna Sterzeva ne povestește de spre profunzimea celui mai complicat instrument muzical – orga

Orga poate fi văzută pe scena Sălii cu Orgă, tot acolo poate fi întâlnită și Anna Sterzeva, femeia care şi-a dedicat sufletul acestui instrument muzical

Ea este unica femeie din Republica Moldova care cântă la orgă. Cei care nu au reuşit să vadă vreo-dată un asemenea instrument, ar trebui să o facă. Orga este un instrument complex, format dintr-un sistem de tuburi sonore, puse în acţiune cu ajutorul unui pedalier, unei claviaturi şi a unor manete de registru. Orga poate fi văzută pe scena Sălii cu Orgă, tot acolo poate fi întâlnită și Anna Sterzeva, femeia care şi-a dedicat sufletul acestui instrument muzical.

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sterzeva Anna
Data naşterii: 2 septembrie 1954
Locul naşterii: Chişinău
Studii: Conservatorul „Piotr Ceaikovski” din Moscova, specialitatea muzicolog, organist
Profesia: Profesoară, şefă a secţiei „Teoria muzicii” în cadrul liceului republican de muzică „S. Rahmaninov”, solist organist în Sala cu Orgă

 

  • Relația mea cu orga poate fi caracterizată ca dragoste la prima vedere

Eram tânără și am plecat să îmi fac studiile la Conservatorul din Moscova. La început făceam teorie și mă pregăteam să devin profesoară. Când am văzut pentru prima dată orga, mi-a părut interesantă. Un instrument atât de grandios și complex, care m-a cucerit din primele acorduri.  Am înțeles că vreau să cânt la ea. În scurt timp am nimerit în clasa profesorului Roizman. Prima lecție pe care mi-a dat-o Roizman a fost străduința. Dacă vrei să cânți la un instrument atât de complicat, trebuie să depui efort zilnic și să exersezi cât mai mult. Am primit 2 piese pe care trebuia să le învăț și să le interpretez, pentru a fi admisă în clasa de orgă cu studiu aprofundat. Una din piese era foarte complicată, pe măsura unui profesionist experimentat.  A urmat multă muncă și dăruire de sine, după care am susținut testul. Am fost admisă.

 

  • În 1978 soarta m-a adus alături de instrumentul meu de suflet

Anume atunci m-am întors la Chişinău, unde au început să instaleze orga. Odată ce am aflat că voi avea la mine acasă o sală cu orgă la care aş putea cânta, am simţit că sunt în locul potrivit și soarta mi-a pregătit o viață fericită. Din moment ce a fost instalată orga, mă strădui să fiu în faţa instrumentului pentru a oferi iubitorilor de muzică clasică plăcerea de a asculta acest instrument de cult și a îndrăgosti generaţia tânără de muzica clasică. Astăzi avem Sala cu Orgă, care oferă concerte extraordinare și care este un motiv de mândrie pentru noi.

 

  • În perioada sovietică au fost organizate foarte multe concerte

Am reuşit să traversez în lung şi în lat ţările membre URSS. Mai târziu am concertat în ţări ca Germania, Finlanda, Franţa, România, Bulgaria. Vara aceasta am fost în Austria cu un concert solo. De nenumărate ori mă conving că lucrurile frumoase se întâmplă spontan. Pastorul catedralei din Graz (Austria), cu care ne cunoşteam personal, niciodată nu m-a auzit cântând la orgă. Întâmplător pastorul a auzit o secvenţă din concertul meu, postată de cineva pe internet, i-a plăcut şi m-a invitat să cânt pentru oamenii de acolo.

 

  • Nu pot să nu vă povestesc încă despre un copil de al meu – ansamblul instrumental „Baroca”

Sunt dirijor al acestui ansamblu de 20 de tineri, care mânuiesc de minune diverse instrumente muzicale. Uneori scriu partituri pentru fiecare instrument în parte: vioară, violoncel, pian. Ansamblul are o activitate intensă. Concertăm în casa-muzeu „Alexandr Puşkin”, pe scenele muzicale din ţară şi de peste hotare. Recent am avut un concert destinat activităţii de 20 de ani ai ansamblului.

 

  • Unii mă întreabă de ce nu plec să îmi continui cariera în altă ţară

Am avut mai multe propuneri de plecare. Dar nu le-am acceptat. Și nu regret pentru nimic. Îmi iubesc mult ţara, în special Chişinăul. Aici am de toate, nu multe, dar de toate. Eu mă mândresc cu acest pământ și cred că suntem o naţiune puternică, care mai are multe de spus.

 

Foto: organhall.md