Anton Pahotin povestește despre scrimă, Moldova Tipică și interacțiunile sociale

Anton Pahotin este coautorul și generatorul multor proiecte în rețelele sociale, cum ar fi „Moldova Tipică”, „Cele mai frumoase femei ale Moldovei”, „Moldova mea” și „Amatorul de cărți”

Doar pagina „Moldova Tipică” a adunat 61 mii de fani pe Facebook, fapt care denotă popularitatea proiectului. Din echipa fondatoare a proiectului fac parte câteva persoane, care nu se limitează doar la spațiul virtual al proiectului. Ei cu regularitate organizează ședințe, flash-mob-uri și petreceri offline, prin intermediul cărora fac Moldova mai frumoasă.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Anton Pahotin
Data nașterii: 21 octombrie 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea de Educație Fizică și Sport din Ucraina
Domeniu: activism civic
Realizări: coautorul mai multor proiecte populare în rețelele de socializare, unul din ele este „Moldova Tipică”

 

  • Eu planificam să devin funcționar în Ministerul Tineretului și Sportului, antrenor sau sportiv

De la 3 ani practic înotul și am obținut titlul de maestru în sport. Am obosit să mă ocup cu înotul și când au anunțat în școală concurs, am început să practic atletica ușoară. Dar în scurt timp am înțeles că nu îmi place, astfel deja fiind adolescent, am luat în mâini spada. Anume în scrimă am obținut rezultate de succes - am devenit Campionul Moldovei. După ce am absolvit școala, am mers în Kiev să fac management sportiv. Dar în scurt timp mi-am schimbat specialitatea, pe una mai interesantă pentru mine - sport adaptiv și non-olimpic profesional. La această facultate ești învățat cum să lucrezi, spre exemplu, cu sportivii cu dezabilități. Anume acolo am înțeles ce înseamnă voința care îi permite unui om cu nevoi speciale să facă ceea ce nu le reușește unor oameni absolut sănătoși.

 

  • În Kiev, ca studentul din cântecul cunoscut de toți, am înțeles ce înseamnă casa, Patria și prietenia

Des îmi era dor de casă, și nu din motiv că nu aveam cu cine să plec la cinema, ci pentru că simțeam ceea ce poeții descriu ca un cârlig neobservat în suflet, de care este legată o pârghie care te trage acasă. Îmi era foarte dor de Patrie. Comunicam prin intermediul rețelelor de socializare cu prietenul meu, Alexei Shimanovich, care mă înțelegea, pentru că tot era departe de casă. Ne aminteam de străzile liniștite ale Chișinăului, glumele tipice ale tinerilor din Moldova, asfaltul murdar în mijloc de iarnă. Toate acestea și chiar fețele arogante ale politicienilor din Moldova ne păreau dragi și atât de apropiate. Atunci ne-a venit ideea să creăm un grup pe rețelele de socializare, care ar fi unit toți oamenii care duc dorul Moldovei. Grupul așa și a fost numit – „Moldova Tipică”. Am rămas foarte mirați văzând că grupul adună foarte repede fani și devine popular, unind moldovenii care se află peste hotare și sunt acasă. Astăzi grupul a adunat per total pe toate rețelele sociale 61 mii de fani.

 

  • „Moldova Tipică” nu este unicul nostru proiect și nu intenționăm să ne oprim la el

Noi mai avem 3 proiecte pe rețelele de socializare: „Cele mai frumoase femei ale Moldovei”, „Moldova mea” și „Sîntem suka tineri”. Primul este destinat celor ce valorifică frumosul, al doilea – celor care sunt interesați de istoria Moldovei, iar al treilea este un proiect-glumă, care valorifică glumele tipice ale tinerilor din Moldova. Glumele care sunt publicate aici nu au practic vreo încărcătură cognitivă, spre deosebire de proiectul „Moldova Tipică”, care fiind plin de ironie, este caracterizat de un umor mai cenzurat, apropiat sarcasmului și nu batjocorii. Probabil anume aceasta a determinat faptul că audiența grupului „Moldova Tipică” este mai diversă ca vârstă și interes. Apropo, audiența noastră contribuie la dezvoltarea zilnică a proiectului, solicitând publicarea anumitor noutăți sau fotografii. De asemenea, avem multe cereri de ajutor pentru proiecte de caritate, în care participăm cu drag. Am ajutat vreo 20 de pisici maidaneze să-și găsească casă.

 

  • Noi depunem tot efortul pentru a ieși din tiparele internetului cu proiectele noastre

Periodic organizăm off-line-uri, la care invităm toți doritorii să comunice într-o atmosferă neformală. Organizăm flash-mob-uri. În timpul apropiat am vrea să implementăm încă două idei: să înființăm un monument Viitorilor Eroi ai Moldovei, care ar putea deveni un punct de atracție turistică interesant și să organizăm o Universitate „stradală”, în care vor profesa experți în domeniul lor de activitate. Ei vor povesti tinerilor studenți despre profesia lor, primii pași pe care aceștia trebuie să îi facă pentru a atinge succesul în ceea ce fac și dificultățile care îi așteaptă. Ceva similar a fost organizat de către funcționarii publici în Crimeea. Acțiunea s-a bucurat de succes.

 

Linkuri spre comunitățile virtuale:

https://www.facebook.com/intelligent1?ref=ts&fref=ts

https://www.facebook.com/knigolover?ref=ts&fref=ts

https://www.facebook.com/imiplace.md?pnref=lhc