Arcadie Zaporojanu: Fotbalul este o religie, a cărei adepți pot fi găsiți în toată lumea

Succesele înregistrate pe tot parcursul carierei de către impresarul Arcadie Zaporojanu pot servi drept model de instrucțiune pentru un tânăr specialist în domeniu

Succesele înregistrate pe tot parcursul carierei de către impresarul Arcadie Zaporojanu pot servi drept model de instrucțiune pentru un tânăr specialist în domeniu. El este cel care a reușit transferuri notabile printre care și Mircea Lucescu în calitate de antrenor la Șahtior. Despre felul în care gândește impresarul asupra mai multor fenomene legate de fotbal, dar și asupra realității din țară, aflați în interviul de mai jos.

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Arcadie Zaporojanu
Data nașterii: 27 febriarie 1966
Locul nașterii: satul Copăceni, raionul Sîngerei
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de jurnalism
Domeniu: impresariat fotbalistic, primul agent FIFA din Republica Moldova

 

  • Mă pot considera un norocos pentru că îmbin utilul cu plăcutul

Fotbalul este pâinea mea și a familiei mele, acest sport îmi aduce nu doar satisfacție, ci și un venit fără de care astăzi e mai greu să trăiești. Pe lângă toate, acest sport mai este și „cuțitul” meu, de altfel totul s-ar transforma într-o rutină. De asemenea vorbind despre fotbal, pot spune că acesta a devenit o religie, a cărei adepți pot fi găsiți pe întregul glob pământesc. Un sport care unește mai mult decât fotbalul eu nu cunosc, astfel banala frază că acesta ar reprezenta totul capăta un alt aspect, unul mondial. Într-un final, pot spune că sunt bucuros de faptul că profesia mă leagă atât de strâns cu această, zic eu îndeletnicire – capacitatea de a juca fotbal.

 

  • Tiparele nu pot fi întâlnite doar în sport, în special atunci când este vorba de țara noastră

Existența stereotipurilor în unele cazuri devine un obstacol, mai ales atunci când este vorba de fotbal. Ca să înțelegeți vă dau un exemplu: dacă în fața unui club, fie el din Rusia or Europa, se propun doi jucători la fel de talentați, doar că unul e din Moldova, iar celălalt din Brazilia, credeți-mă prioritate i se va acorda celui din Brazilia. Motivul e simplu, se consideră că în acea țară sportivii au un dar înnăscut, pe când în Moldova, în mare parte, nu există fotbaliști de talie internațională care ar atinge performanțe remarcabile. Da, există victorii individuale a mai multor sportivi de acasă care au fost promovați și au avut și puțin noroc, ajungând la echipe de peste hotare, însă aceste succese pot fi catalogate drept succese individuale, fiind un simbol al recunoașterii la un anumit nivel a valorii fotbalului moldovenesc.

 

  • Munca de impresar nu este atât de ușoară, mai ales ținând cont de realitatea în care trăim

Pentru a face o paralelă pot spune că munca unui agent de la noi și a unuia din Ucraina de exemplu, diferă foarte mult. De regulă impresarul din afara țării are la el și produsul alias fotbalistul și clubul care poate fi interesat de serviciile jucătorului cu pricina. La noi însă lucrurile stau puțin altfel, aici deseori există doar fotbalistul care se vrea a fi exportat, în cazul în care vrei să faci o afacere. Vorbind însă la general, munca de impresar este una complicată, pentru că imaginea care se creează este una frumoasă, însă în spatele acesteia se ascunde o muncă titanică. Așa-numitul impresar trebuie să fie un diplomat, un comunicator bun, să aibă o putere de convingere și de răbdare. Situații sunt diferite, emoțiile însă nu trebuie acceptate în joc, altfel riști să pari neprofesional.

 

  • Titlul de „cel mai bun” este extrem de important în orice domeniu

Eu pot spune că sunt învrednicit de un asemenea titlu și îl port cu mândrie, dar și cu precauție. Probabil motivul din care mi s-a spus așa este că am stat la începuturile acestei profesii în zona noastră, vorbesc despre Moldova, România, Ucraina. Din start, mulți chiar priveau sceptic această profesie pentru că nu îi înțelegeau rostul, însă cu timpul lucrurile s-au schimbat și meseria dată a început a fi căutată și apreciată. De asemenea pot spune că titlul de „cel mai bun” poate fi primit atunci când muncești mult și munca ta este vizibilă. Succesul meu poate fi observat prin numărul de fotbaliști care au multe victorii la activ, prin transferurile notabile și nu doar. Toate aceste fapte devin noutăți, iar numele tău capătă greutate.

Pentru a atrage atenția asupra unui fotbalist și a-i oferi susținerea mea, acesta mai întâi de toate trebuie să muncească, să persiste în antrenamentele zilnice, să fie cel mai bun, ca din toată multitudinea de jucători să fie observat mai întâi de toate de antrenorul său care îmi va putea da niște recomandări valoroase. De asemenea se acceptă și referințele din partea altor jucători cu un nume în fotbal care l-au văzut pe fotbalistul X cum este pe teren. Pentru a intra în atenția mea, sportivul trebuie să fie vizibil pe teren, pentru spectatori și pentru antrenori. Munca lui trebuie să fie văzută de suporteri, iar pe parcurs, dacă jucătorul este în atenția tuturor, gura târgului poate ajunge și la mine, astfel pot deveni interesat.