Artur Ioniță: „Nu am încetat niciodată să mă perfecționez, de aceea am ajuns unde nici nu mi-am imaginat”

Are doar 24 de ani, dar numele lui este cunoscut practic de orice amator de fotbal din țară, dar și de peste hotare

Asta pentru că deja a reușit să joace pentru cele mai bune echipe din Moldova, dar și din Elveția și Italia. Actualmente se numără printre titularii clubului de fotbal „Hellas” Verona, care joacă în Seria A, unde evoluează cele mai bune echipe din Italia. În 2014 acesta a fost desemnat de Federația Moldovenească de Fotbal ca fiind cel mai bun jucător al anului. A ajuns în liga profesioniștilor prin intermediul echipei „Zimbru”, după care a evoluat la „Iskra-Stali Rîbnița”, apoi a evoluat pentru FC „Aarau” din Elveția și abia după aceasta a ajuns în Verona, la clubul „Hellas”. Mai mult, a jucat pentru Naționala Moldovei în 12 meciuri, în care a marcat două goluri.

 

  • Dosar

Nume, prenume: Artur Ioniță
Data nașterii: 17 august 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău, Moldova
Domeniu: sport
Realizări: fotbalistul moldovean care a jucat în cluburile de fotbal din Elveția și Verona (Italia)

 

  • Am început să îndrăgesc fotbalul încă de când nu știam ce reprezintă acest sport

Era jocul meu preferat, dar, în același timp, îl priveam ca pe un lucru serios, nu doar ca un hobby. De când mă țin minte joc fotbal, însă părinții îmi povestesc că pe la patru-cinci anișori deja băteam mingea prin casă sau prin ogradă. Ai mei au văzut că îmi place să joc fotbal și la vârsta de șapte ani m-au dat la antrenament la clubul de fotbal „Zimbru Chișinău”. De la bun început am luat o atitudine serioasă față de antrenamente, regimul de viață și tot ceea ce te ajută să ajungi ulterior un sportiv cu renume.

 

  • Nu m-am simțit niciodată un jucător talentat, dar cu multă muncă, atitudine serioasă și răbdare poți obține ceea ce-ți dorești

Îmi dau seama că nu orice om a fost înzestrat cu talent. În pofida acestui fapt este o mulțime de oameni care au reușit să obțină lucruri frumoase în viață. Sunt mulți fotbaliști care nu au talent, dar depun efort și se numără printre titularii celor mai mari echipe de fotbal din lume. La fel s-a întâmplat și cu mine.

 

  • Și acum țin minte când am marcat primul gol, jucând în liga profesionistă

Atunci jucam cu prima mea echipă în care am evoluat ca titular – „Zimbru Chișinău”. S-a întâmplat într-un meci împotriva clubului „Dinamo”. Eram foarte fericit, dar și împlinit că eforturile mele au fost recompensate. Așa momente nu se uită.

 

  • Pentru mine personal e o mândrie să joc pentru Națională, pentru țara mea, pentru mii de suporteri

Acesta este motivul de ce nu încetez până acum să mă perfecționez și de ce am ajuns acolo unde nici nu mi-am imaginat că poate ajunge un sportiv moldovean. Asta voi face și în continuare.