Cristina Bulat - designerul care creează piese de mobilier cu atitudine

Dacă ai imaginație, până și mobila se poate „descheia”. Asta a dovedit-o designerul moldovean Cristina Bulat, care a creat colecția de mobilier „The Unbutton Collection”

Dacă ai imaginație, până și mobila se poate „descheia”. Asta a dovedit-o designerul moldovean Cristina Bulat, care a creat colecția de mobilier „The Unbutton Collection”. În această vară Cristina a câștigat concursul Național de design de mobilier organizat de APMR (Asociația Producătorilor de Mobilă din România), iar succesul ei a avut un adevărat ecou în lumea designului, noutatea creației fiind relatată pe site-urile specializate din întreaga Europă.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Bulat Cristina
Data nașterii: 16 august 1991
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea de Arhitectură și Design „Ion Micu” din București, România
Domeniu: Artă, Arhitectură de interior

 

  • Ideea acestor corpuri de mobilier mi-a venit dintr-o dată

Le-am văzut clar proiectate în mintea mea și primul gând a fost să mă documentez pe internet dacă nu mai există un produs asemănător deja lansat pe piață. Această perioadă a coincis exact cu vizita mea la târgul de mobilă de la Milano, unde am văzut mobilier cu elemente curbate asemănătoare, cu rol de mânere, lucru care m-a liniștit oarecum, deoarece mi-a confirmat faptul că am conceput ideea unui proiect fezabil. Când am finalizat primele randări, imaginea de ansamblu m-a dus cu gândul la controversatul curent Pin-Up și așa am conturat povestea acestei colecţii.

 

  • Obținerea unui premiu valorează foarte mult pentru un tânăr designer

În cazul meu, pe lângă beneficiul material, care a acoperit în întregime cheltuielile pentru manufacturarea prototipurilor, m-am făcut remarcată și m-am lansat în lumea aceasta a designului de produs. Am stabilit contacte cu doritorii de a achiziționa mobilierul, dar și cu reprezentanții unor companii mari interesați de o eventuală colaborare.

 

  • Meseria de designer este destul de complexă, deoarece acesta trebuie să fie boem și pragmatic în egală măsură

Designerul trebuie să aibă o abordare mai profundă asupra lucrurilor. Este nevoie de multă răbdare și dedicare, deoarece de la înfiriparea ideii și până la stadiul de prototip realizat este o cale foarte lungă, chiar dacă produsul finit nu trădează acest lucru.

 

  • The Unbutton Collection face parte din categoria pieselor de mobilier cu atitudine

Pe lângă menirea lor firească, te pun în fața unui scenariu ce va sparge cu uşurinţă monotonia unui spaţiu. În pofida faptului că sunt niște piese de mobilier cu un puternic impact vizual, transmițând un mesaj relativ controversat - „Unbutton”, acestea sunt niște obiecte versatile, funcționale și ergonomice, care ar putea fi încadrate cu ușurință într-un interior cu design modern. Pot spune cu certitudine că aceste obiecte de mobilier ar da o notă de personalitate oricărei locuințe.

Piesele prezentate la târg sunt primele prototipuri ale colecției. Variantele propuse pentru comercializare vor fi optimizate, aplicându-li-se câteva schimbări în vederea îmbunătățirii calităţii şi a rezistenţei în timp. Dacă lucrurile vor decurge bine, începând cu luna decembrie, piesele de mobilier vor putea fi realizate la comandă pentru doritorii de a le achiziționa.

 

  • Oricât de trist ar suna, nu cred ca aș fi reușit acest lucru acasă

În Republica Moldova tinerii designeri nu sunt stimulați și nici încurajați, deoarece lipsește cu desăvârșire o oarecare platformă de design care ar reprezenta o rampă de lansare pentru începători. Când zic platformă de design, mă refer la organizarea concursurilor cu posibilitate de expunere și organizarea expozițiilor cu creațiile tinerilor designeri. Motivele sunt multiple, dar probabil cel mai important ar fi lipsa generală de interes pentru design, generată de situația financiară precară, dar și de contextul politic în care ne-am aflat în ultimele decenii.