Diana Dumitru – deținătoarea premiului pentru cel mai bun articol al „American Political Science Association” în 2012

Diana Dumitriu este deținătoarea Premiului pentru cel mai bun articol acordat de „American Political Science Association”

 
Împreună cu soțul, ea moldoveancă, el american, au lucrat mai bine de trei ani împreună la o cercetare științifică care a venit cu argumente ferme că statul este o instituție cu oportunități enorme. Doctor în istorie, Diana Dumitriu este deținătoarea Premiului pentru cel mai bun articol acordat de „American Political Science Association” în 2012 – premiu de care au parte cercetătorii de la cele mai prestigioase universități ale lumii.

 

 

  • Dosar

Nume Prenume: Diana Dumitru
Data nașterii: 3 decembrie 1973
Locul nașterii: s. Mereni, Anenii-Noi
Studii: Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creangă”, doctor în istorie 
Domeniu: istorie, cercetare
Realizări: premiul pentru cel mai bun articol din „American Political Science Association”

 

  • Articolul nostru fusese publicat în revista World Politics, în 2011 și, pentru o perioadă, el era în topul celor mai citite articole ale revistei date

În luna mai 2012, am primit un mesaj de la președintele comitetului de selecție, Profesorul Alan Jacobs, care ne anunța, că în urma unei selectări riguroase, dintr-un grup de 40 de articole, care nimeriseră în vizorul acesteia, studiul nostru fusese selectat drept cel mai bun articol publicat în domeniul științelor politice și istoriei în anul 2010 și 2011. Cel mai frecvent premiul dat este câștigat de profesori din renumite universități occidentale. De exemplu, cu un an înaintea noastră premiul fusese oferit unui profesor de la Universitatea Harvard, iar premiul ulterior i-a revenit unui profesor de la Oxford.

 

  • Articolul nostru vine să argumenteze că statul modern poate modela relațiile umane și, în acest sens, ne interesează mai ales conflictele dintre diverse grupuri sociale/etnice, care au existat timp de decenii sau uneori chiar secole

În studiul nostru, noi am ajuns la concluzia că deja timp de două decenii pot fi modificate astfel de relații prin intervenția decisivă a statului, în cazul în care: a) există voință politică pentru o transformare pozitivă în acest sens, b) sistematic sunt depuse multiple eforturi pentru a eradica stereotipurile negative despre grupul anterior discriminat, c) are loc construirea unei imagini noi pozitive a grupului discriminat. Doar statul, și nicio altă instituție sau grup social, pot folosi toate aceste instrumente simultan și asigură eficiența implementării lor.

 

  • Spre exemplu, educația în școală trebuie să includă un mesaj și imagini obligatorii, care să încerce să corecteze vechile stereotipuri răspândite în societate și să explice copiilor într-un mod accesibil și convingător sorgintea acestora

Un stat responsabil, care dorește eradicarea unei probleme, nu va economisi resurse materiale și energie umană pentru a avea grijă ca aceste instrumente să abordeze în direcția dorită, în cazul în care se dorește distrugerea unor stereotipuri sociale negative și construirea unor imagini noi, pozitive, despre un grup anume.

 

  • Premiul acordat de American se echivalează cu aprecierea internațională a studiului nostru, respectul și admirația colegilor de breaslă

Premiul dat ne-a oferit încrederea că ceea ce am realizat nu are o importanță îngustă, doar pentru noi doi, dar că rezultatele cercetării noastre sunt și vor fi studiate de către alții. Spre exemplu, recent am descoperit că articolul nostru a fost inclus pentru a fi studiat în programele de studiu a mai multor facultăți ale universităților din SUA, Canada, Ungaria, și alte state.

Am scris o carte despre evrei care e finisată și urmează să apară în limba engleză în SUA sub denumirea „The State, Antisemitism, and the Holocaust: The Soviet-Romanian Borderland”. A trecut prin procesul de recenzie anonimă de către specialiști în domeniu, pentru a fi recomandată spre publicare.

 

  • Acum câțiva ani în urmă am primit oferta să mă implic în politică, însă am refuzat-o fără pic de ezitare

Din păcate, deși s-ar putea să sune prea dur și inechivoc, părerea mea despre oamenii care se implică în politică în Republica Moldova nu este una prea bună. Nu văd în clasa noastră politică oameni care au venit cu intenții nobile în politică. În opinia mea personală, ei formează una dintre cele mai corupte și cinice grupări sociale din țară, care nu demonstrează niciun pic de compasiune socială sau responsabilitate civică. O astfel de atmosferă ar fi sufocantă pentru mine.