Diana Marusic - adolescenta care a creat un soft pentru slab văzători

La doar 16 ani și fără studii fundamentale în IT, Diana Marusic a reușit să inventeze un soft pentru nevăzători, care permite efectuarea comenzilor la calculator cu ajutorul vocii

Pasiunea este adesea suficientă când este vorba despre lucruri importante. La doar 16 ani și fără studii fundamentale în IT, Diana Marusic a reușit să inventeze un soft pentru nevăzători, care permite efectuarea comenzilor la calculator cu ajutorul vocii. Ea participă și câștigă în concursuri de talie internațioanlă în domeniul IT și consideră că acesta e domeniul care îi va permite să își ajute semenii.

 

 

  • Dosar

Data nașterii: 8 noiembrie 1997
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Liceul Teoretic „Ion Creangă”
Domeniu: IT
Realizări: Inventatoarea unui soft pentru nevăzători Smart Visual IDE

 

  • IT-ul este un domeniu foarte interesant, care necesită multă creativitate şi inventivitate

Fiind o fire foarte curioasă, mă atrag lucrurile noi, iar în IT există o mulţime de posibilităţi de a afla ceva nou. În plus, programarea presupune de multe ori rezolvarea unor probleme prin metode foarte simple şi eficiente, care ne pot ajuta uneori şi în viaţă.

 

  • În fiecare an văd tot mai multe persoane ce au miopie, iar principala cauză este utilizarea în exces a computerului

În era tehnologiilor informaţionale,am observat o problemă ce devine tot mai gravă. Cel mai mult se confruntă cu această problemă programatorii. M-am documentat şi am văzut că aceste defecte de vedere pot avea urmări grave, miopia fiind una din principalele cauze ale pierderii vederii. Studiul pe care l-am efectuat m-a făcut să-mi pun întrebarea dacă persoanele nevăzătoare au posibilitatea să programeze. Astfel a apărut ideea acestui soft.

 

  • Aplicaţia se numeşte Smart Visual IDE (prescurtat Smart VIDE sau SVIDE) şi a fost creată în limbajul de programare JAVA

Aceasta utilizează comenzile vocale şi sonorizarea cuvintelor pentru interacţiunea cu utilizatorul şi algoritmi specializaţi pentru a simplifica introducerea comenzilor. Spre deosebire de softurile specializate în dictarea cuvintelor, SVIDE este conceput special pentru programatori, are o eficienţă mai înaltă datorită numărului mai restrâns de comenzi specializate şi are un mecanism ce asigură evitarea celor mai frecvente greşeli în programare. Deşi este specializat pentru persoanele cu deficienţe de vedere, unul din obiectivele acestui program este de a fi universal şi comod pentru oricine.

 

  • Îmi pasă de oamenii din jur, deoarece cu toţii avem aceleaşi drepturi

Nu este deloc dificil să ajuţi pe cineva care are o problemă, însă pentru el acest lucru va însemna enorm. Sunt convinsă că tot binele pe care îl facem se ve întoarce neapărat înapoi şi nu trebuie să fim indiferenţi.

Prin intermediul IT-ului se pot soluţiona foarte multe probleme. Încerc să fac invenţiile mele cât mai utile oamenilor şi cât mai universale, şi cred că programele la computer trebuie să fe accesibile tuturor, inclusiv persoanelor cu nevoi speciale.

 

  • La moment, îmi văd viitorul în IT

Peste un timp însă deciziile mele se vor schimba, un lucru ştiu sigur: voi activa într-un domeniu ce necesită multă creativitate. Probabil am ales totuşi IT-ul, deoarece este un domeniu mai social, în care interacţionăm cu oamenii, lucrăm în echipe de cele mai multe ori şi avem foarte multe posibilităţi.