Doru Curoșu – „Făcând voluntariat mă simt mai important pentru societate, decât prin faptul că merg la vot”

A început ca un simplu voluntar, însă după ani de muncă și experiență a ajuns președintele Consiliului Național al Tineretului

Este tânăr, dar foarte ambițios. Asta pentru că încă din liceu a început să se implice în activități de promovare a intereselor tineretului din Moldova. A început ca un simplu voluntar, însă după ani de muncă și experiență a ajuns președintele Consiliului Național al Tineretului, iar de curând, și membru al Biroului Executiv al Forumului European al Tinerilor. Meritele i-au fost răsplătite în 2013, când a primit premiul special pentru Activism Civic, la Gala Premiilor pentru Tineret, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului.

 

  • Dosar

Numele, prenumele: Doru Curoșu
Data nașterii: 17 aprilie 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Liceul Teoretic cu profil de Arte „Mihail Berezovschi”, Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept
Domeniu: activism civic
Realizări: premiul special pentru Activism Civic, la Gala Premiilor pentru Tineret 2013

 

  • În mod normal, o dată în patru ani mergi la vot să dai dovadă de responsabilitate civică, însă, fiind voluntar încerci să faci o schimbare în fiecare zi

În opinia mea, voluntariatul e mai aproape de democrație, decât însăși actul de vot. Făcând voluntariat mă simt mai important și util pentru societate, decât faptul că merg la vot. Aceasta m-a ajutat să mă specializez în domeniul resurse umane, educație și politici de tineret.

 

  • Voluntariatul l-am îndrăgit încă din liceu, când am devenit membru al unui ONG

Trainerii proiectului m-au atras prin dorința lor de a participa la schimbările petrecute în societate. În primul an de universitate am ajuns în AIESEC, unde am avut o experiență deosebită timp de trei ani. După aceasta am ajuns în Consiliul Național al Tineretului, unde activez deja de patru ani, în ultimii doi ani ocupând funcția de președinte.

 

  • Participarea e cuvântul cheie!

Moldova are nevoie de cetățeni activi, doar astfel ne vom putea dezvolta, vom minimaliza crizele cu care ne confruntăm zilnic. Este o vorbă – „Moldova e o țară frumoasă, păcat că-i populată”. Noi avem și oamenii potriviți, și forțele necesare pentru a schimba ceva. Probabil, asta e misiunea voluntarilor, să adune oamenii la un loc ca să dezvolte parteneriate, proiecte, inițiative, etc.

 

  • Mereu spun că oamenii care vor să ajungă „sus” trebuie să schimbe ceva și să facă ceva pentru a ajunge acolo

Eu am avut câțiva ani de voluntariat activ înainte de a ajunge președintele Consiliul Național al Tineretului. De curând am aflat că sunt membru al Biroului Executiv al Forumului European al Tinerilor pentru următorii doi ani. Este o responsabilitate enormă să ajungi în echipa de conducere, reprezentând vocea a zeci de milioane de tineri. În același timp, reprezintă o oportunitate prin care poți contribui direct la dezvoltarea politicilor de tineret la nivel European, pentru ca, ulterior, să le aduci acasă ca un exemplu bun de implementat. Vocea tinerilor din Moldova va fi auzită!