Elena Scutaru: Sper că vom reuși să punem bazele antreprenoriatului social în Moldova

Astăzi proiectul „Mara Woman” reprezintă un atelier situat în satul Scoreni, unde femei, oficial angajate, realizează accesorii împletite

Acum doi ani, Elena a inițiat o organizație socială, a cărei scop este angajarea femeilor din mediul rural în câmpul muncii. A parcurs o cale lungă de la idee până la realizarea acesteia. Nu a fost în zadar. Astăzi proiectul „Mara Woman” reprezintă un atelier situat în satul Scoreni, unde femei, oficial angajate, realizează accesorii împletite, care ulterior sunt vândute mai multor clienţi social responsabili, iar profitul e reinvestit în proiecte sociale.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Elena Scutaru
Data naşterii: 23 martie 1988
Locul naşterii: Chişinău
Studii: Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Marketing și Logistică
Domeniu: antreprenoriat
Realizări: a inițiat Organizaţia pentru Dezvoltare Economică şi Socială a Comunităţii prin Implicarea Femeilor MARA”, menţionată la Gala premiilor ONU cu diplomă

 

  • Antreprenoriatul social presupune o activitate economică cu scopul soluționării unei probleme sociale

Scopul este atins, atât prin activitatea economică, cât și prin redirecționarea profitului acesteia spre extindere, proiecte sociale și soluționarea problemei migrației. În Moldova practica dată este la o etapă incipientă și poate chiar ilegală”. Încă nu există o formă juridică pentru cei care activează în acest domeniu, precum în alte țări. Respectiv, ne lansăm sau sub forma unui ONG sau a unui SRL, nefiind  avantajați în vreun fel. La moment în Moldova sunt câteva întreprinderi sociale (printre care și Mara Woman) susținute de Fundația Est-Europeană și Guvernul Suediei, datorită cărora sper că vom reuși să punem bazele antreprenoriatului social în Moldova. Însă este necesară și susținerea statului, prin crearea unui mediu legal și fiscal favorabil, pe baza căruia se poate dezvolta această activitate. În 2014 am reuşit să implementăm trei proiecte sociale, atât pentru femei cât și pentru tinerii din sat, având un impact direct, asupra a mai mult de 100 persoane.

 

  • Mara Woman este un concept de Antreprenoriat Social, dedicat femeilor de la sat

Lipsa accesului la oportunitățile de dezvoltare a femeilor, duce la migrarea lor. Respectiv, ţara își pierde o importantă componentă a forţei de muncă activă. Dar şi mai negative sunt consecinţele în plan social. Învestind în femeile din Moldova, învestim în generații întregi care vor urma. Scopul nostru principal este să avem multe femei care au acces la locuri de muncă și care rămân acasă alături de familiile lor. Vrem să ne extindem la nivel de producere, ceea ce înseamnă să oferim locuri de muncă mai multor femei, chiar și în alte sate și, evident, să ne lansăm la nivel internaţional. Trebuie să înțelegem că având un succes mai mare, vom avea și un impact mai mare în comunitatea în care activăm.

 

  • Pentru a colecta primii bani necesari am apelat la fund-raising

Sute de susţinători au contribuit financiar la implementarea ideii. Din banii adunați am procurat primul echipament necesar, am angajat prima femeie și am început să confecționăm primele accesorii. Acum suntem cinci - trei femei angajate în atelier şi două femei antrenate în partea administrativă, marketing și vânzări. Pe lângă asta mai sunt şi câțiva voluntari. Doamnele din Scoreni sunt foarte fericite, pentru că au un job la care merg zilnic şi o independenţă economică. Produsele confecționate le vindem on-line. Iar fiecare cumpărător ajută la dezvoltarea socio-economică rurală. Clienţii noştri sunt oameni şi companii care vor să contribuie la dezvoltarea Moldovei. Ei îşi dau seama că nu cumpără un produs obişnuit, ci îşi aduc aportul la dezvoltarea organizației noastre și pentru asta le mulțumim enorm. Avem și clienți străini, care ne găsesc pe reţelele sociale sau alte platforme de comerț internaţionale și sunt încântaţi de produsele noastre.