Elena Secas – moldoveanca implicată cu succes în politica irlandeză

Elena Secas este prima persoană de o altă naționalitate care deține o funcție cu autoritate publică în orașul Limerick

A plecat în Irlanda acum 13 ani împreună cu soțul său. A renunțat la cariera în jurnalism din Moldova și a lucrat traducător. Iar în 2009, interesată direct de politică, s-a înscris pentru prima dată în cursa electorală pentru a ajunge consilier al orașului Limerick. Astfel, moldoveanca Elena Secas este prima persoană de o altă naționalitate care deține o funcție cu autoritate publică în acest oraș.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Secas Elena
Data nașterii: 1973
Studii:  facultatea Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea „Ștefan cel Mare” (Suceava), master în Literatură Comparată și Studiul Cultural University of Limerick
Domeniu: politică

 

  • Inițial, m-am implicat în politică pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest sistem în Irlanda

Astfel, în 2006, am devenit membru al Partidului Laburist (The Labour Party), fiind un membru activ până în prezent. Apoi, a fost și dorința de a implementa schimbări spre bine în comunitatea de aici.

Vorbind despre prioritățile mele în calitate de consilier local - orice problemă ce există la nivel local este o prioritate pentru mine, fie acestea probleme legate de transport, drumuri, planificare, locuințe, agrement, dezvoltare comunitară sau servicii pentru protecția mediului înconjurator, și nu numai.

 

 

  • Am reușit să fac istorie, după cum a relatat presa locală de aici, fiind prima persoana de o altă naționalitate aleasă consilier local în Limerick

Însă nu cred că colegii mei fac un caz din aceasta. Bineînțeles, unor colegi le este interesant să afle cum am ajuns să mă implic în politică aici și cum mi se pare funcția de consilier, ceea ce este ceva firesc.

Nu am avut intenția de a mă implica în politică acasă. Interesul meu politic a apărut mai mult din dorința de a înțelege cum funcționează sistemul politic în această țară.

 

  • E posibil de îmbinat cariera cu familia

Numai cu ajutorul reciproc, buna înțelegere și răbdarea tuturor membrilor familiei reușești.

                                       

  • Angajamentul civic presupune promovarea calității vieții într-o comunitate, prin intermediul proceselor politice și non-politice

Orice cetățean este capabil să contribuie la îmbunătățirea vieții comunitare, fie cu idei sau activitate. Implicarea activă a cetățenilor în identificarea și soluționarea problemelor în comunitatea lor neapărat duce la îmbunătățirea nivelului de trai. Eu cred că la baza unui stat/oraș prosper stau cetățenii care acționează ca membri responsabili ai societății, au aceleași țeluri civice și lucrează la proiecte comune.

 

  • Referindu-se la evoluția istorică a Irlandei, de-a lungul secolului al XX-lea, cineva a spus că irlandezii ar putea să ne învețe cel mai bine că nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat

Cred că această afirmație este valabilă atât pentru locuitorii Chișinăului, cât și pentru locuitorii întregii țări. Pe o notă mai puțin serioasă, aș zice eu că locuitorii Chișinăului ar trebui să învețe să zâmbească mai mult.

 

  • Cu siguranță, pentru a reuși în politică, o femeie trebuie să fie o persoană foarte puternică

Dar, indirefernt de domeniu, trebuie să fii tu însuți. Să fii o persoană onestă, să ai multă încredere în sine, în forțele proprii și-n același timp să fii o persoană de încredere.