Eugen Frimu: Cum dragostea pentru comicsuri s-a transformat în crearea unui desen animat

Tuturor li se pare că procesul de creare a unui film este o activitate mult mai responsabilă, dar cine atunci va face desenele animate?

Eugen Frimu, autorul popularului desen animat „Nicu și Baton”, este sigur că crearea unui desen animat este o activitate serioasă, care la noi în țară din varii motive nu este apreciată la justa valoare. Tuturor li se pare că procesul de creare a unui film este o activitate mult mai responsabilă, dar cine atunci va face desenele animate?

 

 • Dosar

Nume, Prenume: Eugen Frimu
Data nașterii: 3 iulie 1984
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Tehnologii Informaționale
Domeniu: cultură, animație

 • Cum a fost la început?

Învățam în cea mai obișnuită școală din Chișinău și mă pregăteam să intru la Universitatea Agrară, dar locul 3 la olimpiada tehnică m-a ajutat să schimb radical cursul viitoarelor mele studii. Astfel, contrar dorinței părinților, am intrat la Universitatea Tehnică. Deja în anul 2 de facultate am înțeles că e prea puțin pentru mine să mă dedic doar studiilor și vreau să mă manifest și în altă sferă. I-am găsit pe Vladimir Ploteana și Dumitru Ciubatogo, care mi-au împărtășit ideile și am început să lucrăm. Am început cu câteva proiecte mici și cream ceva similar cu sistemele de arhivare pentru computere. Concomitent am început să editez o revistă despre computere. Pregătind pentru tipar următoarea ediție am hotărât că ultima pagină trebuie să fie tematică. Atunci mi-a venit ideea să desenez un comics. Am vrut să creez nu pur și simplu o imagine interesantă, ci să pun începutul unei istorii care va putea fi dezvoltată în următoarele ediții ale revistei.

 

 

 • De la comicsuri la animație

Primul business, după cum și era de așteptat, a eșuat după 7 luni. Am fost nevoit să închid revista. În timp ce aveam o criză mică, ne distram privind desene animate în fiecare seară, după lucru. Desigur, în cea mai mare parte anime japoneze. Când businessul IT a început să crească și am realizat câteva comenzi mari, ne-a apărut dorința să continuăm comicsurile și să animăm măcar o secundă. Atunci nici nu visam la un scurt metraj sau la un desen animat de lung metraj. Pentru a transforma ideea în viață a fost nevoie de mai mult de 2 ani. Intrarea lui Eugen Balan în echipa noastră a devenit un nou punct de cotitură în crearea desenelor animate. Ne-a reușit să facem ceea ce nu ne reușea de mult timp – în sfârșit am animat și am obținut mișcare organică. Aceasta a fost o mică, dar mult-așteptată victorie.

 

 • De ce desenele animate și nu cinematografia?

Cred că dacă știam din start cât de complicată este activitatea de care ne-am apucat, probabil că renunțam. Să filmezi cred că de asemenea este complicat – trebuie să scrii scenariul, să găsești actori, anturajul corespunzător pentru filmări. Dar, oricum, spre seară deja ai un material cu care poți lucra. Iar animatorii spre sfârșitul zilei, în cel mai bun caz au câteva desene, care în final pot să nu fie potrivite.

 

 • Despre finanțare

Multiplicarea este o plăcere scumpă, mai ales când înțelegi că ceea ce faci nu îți va aduce vreun venit. Noi ne ocupam cu ceea ce ne aducea plăcere și nu ne grăbeam nicăieri. Cei care cred că în țara noastră nu poți găsi finanțare nu au dreptate. Există multe posibilități de a aduna bani pentru un proiect nou, trebuie doar să explici corect ideea. Este important să cointeresezi oamenii să investească în începutul tău. Mulți sunt gata să plătească pentru dezvoltarea ta, când te înțeleg și le place umorul tău. În cea mai mare parte prezentările ideilor noastre le postăm pe site-uri americane. Astfel poți destul de repede să colectezi suma necesară și să începi lucrul.

 

 • Despre eșecuri

Nu există victorie fără înfrângeri! Nu  trebuie să fii perfecționist și să crezi că dacă nu ți-a reușit din prima să faci totul ideal, nu are rost să continui. Uneori, pentru a atinge succesul, trebuie nu o dată să trăiești eșecul. Fiecare insucces este o lecție, din care trebuie învățate lecțiile corecte. Poate dacă nu aș fi ars cu revista, nu aș fi ajuns la desene animate.

 

 • Despre priorități

Am înțeles că responsabilitățile de organizator presupun mai mult decât realizarea proiectului. Întotdeauna mi-a fost interesant să creez locuri de muncă, de aceea adunarea echipei ține de mine. Pe de o parte, e interesant să fii observator în proiect, iar pe de altă parte – aceasta te lipsește de creșterea profesională, pentru că nu poți acorda timpul necesar dezvoltării ideii.

 

 • Despre desenul animat „Nicu și Baton”

Când pregăteam pentru lansare primul episod, nici nu presupuneam că ne așteaptă succesul. Noi speram, sigur, că vor fi recenzii pozitive, dar eram gata pentru orice întorsătură.

  

În octombrie anul trecut, a apărut al 4-lea episod al desenului animat, asupra căruia am lucrat foarte mult. Nu odată am schimbat scenariul, pentru că în procesul de lucru apăreau multe discuții contradictorii. Am convenit asupra faptului că periodic trebuie să organizăm focus-grupuri. Părerile externe ne ajută să facem alegerea corectă și să corectăm greșelile. Încă nu am început să animăm al 5-lea episod, dar scenariul deja este gata.

 

 • Despre alte proiecte

Acum ne concentrăm asupra dezvoltării aplicațiilor mobile – cărți animate. Sunt ediții educative, orientate spre copii de diferite vârste. Aceste manuale transformă învățătura în joacă și fac lecțiile interesante.

 

 • Despre vise

Desigur am vrea să lansăm un desen animat de lung metraj și să îl arătăm nu doar la noi în cinematograf, dar și în afara țării. Astăzi desenele animate devin tot mai populare, pentru că părinții sunt gata să facă orice, doar ca să le aducă plăcere copiilor. Când copilul spune că vrea să vadă următorul episod al desenului animat preferat, părinții nu sunt în stare să-i refuze. De fapt, și maturii cu plăcere privesc anime de calitate, pentru că mulți dintre ei au obosit de filmele de acțiune și violență pe marile ecrane.

 

 • Dorințe…

Vreau să le doresc tuturor personalităților tinere și creative să înfrunte frica de a face greșeli. Orice început este o experiență, și nu contează - pozitivă sau negativă.