Eugen Gorean: despre pictura care respiră

Tânărul pictor, Eugen Gorean, mărturisește că participă destul de rar la expozițiile din Moldova, preferându-le pe cele din Franța

Tânărul pictor, Eugen Gorean, mărturisește că participă destul de rar la expozițiile din Moldova, preferându-le pe cele din Franța, iar motivul este unul pe cât se poate de justificat, francezii îi apreciază lucrările. Pe lângă expoziții, Eugen organizează și demonstrații publice, la care pot veni toți doritorii să urmărească procesul de creație a unui tablou. Preferă acuarela, majoritatea peisajelor pe care le pictează fiind din Moldova.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Eugen Gorean
Data nașterii: 10 aprilie 1991
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Colegiu de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice
Domeniu: artă, pictură
Realizări: picturile în acuarelă se bucură de mare succes în Franța

 

  • La colegiu am înțeles că vreau să fac acuarela profesional și am decis să mă dedic în totalitate acestei tehnici, care nu este deloc ușoară

Odată ce cunoști mai multe tehnici îți dai seama care este mai interesantă și mai captivantă pentru tine.

Tehnica acuarelei este o tehnică foarte diversă și este considerată de mulți critici de artă cea mai complicată. Cu acuarela se lucrează foarte repede și nu ai dreptul la o greșeală, cât de mică nu ar fi aceasta. Acest lucru m-a făcut să fiu mai perseverent și mai atent la detalii.

 

 

  • De regulă pictez tot ce mă impresionează, oriunde călătoresc, mereu îmi iau cu mine planșa și acuarelele

Pictez plein-air, în locurile pitorești din Moldova (pe care o ador), colinele și văile noastre nu pot fi confundate cu niciun alt peisaj, fie peisajele rustice din Franța, în special regiunea orașului Bordeaux, Toulouse, Narbone sau chiar Paris. Încerc în pictura mea să prind starea care mă inspiră la momentul dat, asta poate fi sau un peisaj moldovenesc cu multe planuri sau o stradelă de după ploaie din Paris. Inspirația este un lucru pe care eu nu îl pot dirija. Ea apare și dispare când vrea ea.

 

  • Pictura îmi ocupă practic tot timpul, îmi ia multă forță dar și îmi oferă multă bucurie și satisfacție

Pe lângă asta eu am ilustrat și câteva cărți pentru copii, ale unei scriitoare din America, și editate în Carolina de Nord. Este o colaborare foarte frumoasă care durează deja de 3 ani.

 

  • Cu părere de rău rar particip la expozițiile din Moldova

O fac mai des în Franța, acolo mă apreciază mai bine, din această cauză o parte din timp o petrec acolo. Încerc să particip la toate evenimentele importante de acuarelă, expoziții și bienale internaționale din Europa. Acestea îmi oferă posibilitatea să îmi realizez decent lucrările și să cunosc o mulțime de lume interesată de artă. Prețul lucrărilor variază de la 280 până la 600 euro, cea mai scumpă lucrare a fost vândută cu peste 1000 de euro. Întâlnesc artiști din diferite țări, iar când le spun că sunt din Moldova ei deschid telefonul și caută să verifice unde se aftă această țară.

În Franța, pe lângă expoziții, mai realizez și demonstrații publice, unde oricine poate veni să urmărească cum se realizează o pictură în acuarelă cap-coadă, și mai ofer și stagii pentru studenții care doresc să picteze în acuarelă.