Gabriela Buza - fata preocupată de ecologie și apreciată la nivel internațional

A participat la Olimpiada de Ecologie de la Istanbul, Turcia unde au concurat 210 elevi din 45 de țări. Gabriela a luat medalia de aur, datorită unui proiect dedicat soii și rezistenței acesteia la secetă

Este abia liceană, dar de mai bine de 3 ani a îndrăgit ecologia și lucrează la diverse proiecte alături de profesori universitari. În această primăvară a participat la Olimpiada de Ecologie de la Istanbul, Turcia unde au concurat 210 elevi din 45 de țări. Gabriela a luat medalia de aur, datorită unui proiect dedicat soii și rezistenței acesteia la secetă.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Buza Gabriela
Data nașterii: 1 iunie 1996
Locul nașterii: Chișinău
Studii: liceul „Orizont”, Chișinău
Domeniu: știință, ecologie

 

  • Mi-am început cariera de elevă olimpică internațională în 2011, la Olimpiada Internațională de Științe Pentru Juniori

Apoi am hotărât că nu ar trebui să mă opresc aici, ea fiind un lucru ce mă face diferită de alții și îmi permite să lucrez la un nivel mai înalt cu lucrurile care îmi plac.

 

  • Am hotărât să mă axez pe biologie

Un start a fost Olimpiada Internațională de Ecologie, la care am participat 2 ani la rând, primul an obținând medalia de argint, iar al doilea medalia de aur. Țelul meu însă a fost Olimpiada Internațională de Biologie, la care am ajuns anul acesta și la care sper să particip și la anul, aducând rezultate bune pentru Moldova. Am primit suport din partea liceului meu „Orizont”, profesorilor universitari care au fost de acord să lucreze cu mine și, desigur, al familiei.

Pregătirile pentru proiectul „Mărirea toleranței soii la secetă cu ajutorul compușilor de fosfor și azot”, a durat în jur de un an, ideea acestuia este bazată mai mult pe proiectul de anul trecut, cu care am participat la Olimpiada Internațională de Ecologie, unde am luat medalia de argint.

 

  • Din anul 2013 am fost ghidată de profesoara Ana Bârsan, profesoară la Universitatea de Stat, care mi-a dat idea de a lucra cu soia

Primul proiect a fost mai greu, pentru că era totul nou pentru mine. Al doilea proiect l-am făcut tot pe bază de soia, ca să-mi fie mai ușor, cunoscând deja materialul, alături de profesoara Ecaterina Emnova. Este un proiect de nivel de doctorantură și a fost făcut la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, unde aveam la dispoziție multă tehnică la care chiar și puțini masteranzi au acces. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez în acest domeniu și dacă o să mai am posibilitatea, poate o să particip și la anul.

Este un proiect util din mai multe considerente: este ieftin în realizare și mărește productivitatea soii cu un procentaj considerabil. Soluționează problema decesului soii pe timp de secetă, paralel dându-ne mai multă roadă și masă verde.

 

  • Pentru a impresiona publicul este nevoie de o încredere maximă în sine și în proiectul pe care îl prezinți

O idee bună poate fi câteodată luată în derâdere, doar din cauza lipsei capacităților de prezentare și de încredere în sine. În cazul meu, a fost o combinație între ideea interesantă și bine dezvoltată a proiectului și entuziasmul cu care am prezentat și am lucrat asupra acestuia, dorind să-l văd pe plan internațional.