Galina Buinovschi - profesoara care a dat lumii cei mai buni violoniști din Moldova

Maestru în arte, este unica femeie laureată a Premiului Național al Republicii Moldova 2014 - grație performanțelor excepționale în dezvoltarea și afirmarea școlii naționale de interpretare instrumentală

Putem afirma fără ezitare că toată viața ei este o permanentă dragoste de muzică. Galina Buinovschi, maestru în arte, este unica femeie laureată a Premiului Național al Republicii Moldova 2014 - grație performanțelor excepționale în dezvoltarea și afirmarea școlii naționale de interpretare instrumentală. Este cea care a dat lumii violoniști de valoare, care concertează în țări precum Marea Britanie, Elveția, Israel și America. Zilnic continuă să cultive dragostea de vioară în elevii liceului Ciprian Porumbescu, al cărui director este deja mai bine de 20 de ani.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Buinovschi Galina
Data nașterii: 29 iunie 1950
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Conservatorul „Р. Ceaikovscki”, Moscova
Domeniu: artă, muzică

 

  • Muzica îmi ia absolut tot timpul

Totul este destinat pentru a învăța copiii și pentru a-i familiariza cu cele mai frumoase creații, cu acest fenomen miraculos care se numește muzica.

Unii copii au evidente capacități, pe alții trebuie să-i descoperi, fiindcă un violonist trebuie să lucreze vreo 2-3 ani ca să vezi daca va avea el izbândă sau nu. Studiul viorii este foarte dificil și cere foarte multă răbdare din partea copilului. La început sunetele sunt scârțâite și trebuie să găsești o cheiță pentru fiecare, să știi să-l convingi că ceea ce face el e foarte necesar și „tare frumos el mai cântă”. Niște vicleșuguri pe care le are fiecare profesor.

 

  • Un violonist trebuie să uite de toate plăcerile personale

Trebuie să știe că în timpul vacanței, în timpul zilelor libere el studiază. Dacă nu studiezi, se pierde dibăcia și îndemânarea. Vioara este un aparat care trebuie permanent ținut în lucru. Ceea ce caracterizează un violonist - este o mare dragoste pentru vioară, un devotament.

Fără muncă nimic nu există. Dacă se naște un om talentat poate să se piardă, nimeni neștiind de el. Dar, pe lângă asta, se cere foarte multă ambiție, insistență, o dragoste chiar pentru instrument și pentru muzică. E greu să găsești copilul care să iubească să studieze vioara la început.

 

  • Trăiesc cu fiecare elev începutul și toate evoluțiile sale

Ca orice copil, o data cântă mai reușit, o dată mai puțin, fiindcă sunt și momente de cumpănă când ceva nu-ți reușește. Nu a reușit o piesă, un concurs, dar asta e trecător. Eu nu dramatizez, doar că acest fapt îmi consumă sănătatea și nervii pentru că vreau să-i văd că au făcut o performanță și sunt victorioși.

Reușita unui discipol este pentru mine o bucurie. Este un rezultat al eforturilor comune, fiindcă muncim ambii: și eu și elevul. Orice premiu este un rezultat grăitor al muncii noastre comune.

 

  • Obținerea Premiului Național 2014 a fost o mare surpriză, fiindcă înaintarea candidaturii mele a fost în absența mea

Mă bucur că, în sfârșit, a fost apreciat un efort al profesorului. De obicei, orice om este format de unul sau mai mulți profesori. Mă bucur că astfel a fost atrasă o atenție învățământului și îndeosebi învățământului artistic. Sper că va crește șirul de profesori care muncesc cu multă dăruire fiindcă nu poți obține rezultate în profesia noastră dacă nu dăruiești generos tot ce știi.