Grigore Braşoveanu: antrenorii din Moldova sunt bolnavi… de meserie

Tot mai multe medalii la haltere vin în ţară datorită maestrului în sport şi antrenorului din Nisporeni, Grigore Braşoveanu

În spatele unui campion se află multă muncă şi, neapărat, un antrenor bun. Tot mai multe medalii la haltere vin în ţară datorită maestrului în sport şi antrenorului din Nisporeni, Grigore Braşoveanu. Este cel care i-a antrenat spre succes pe Igor Bour, Ecaterina Tretiacova şi mulţi alţii care au transformat greutatea ridicată în medalii de aur la campionatele mondiale de haltere.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Braşoveanu Grigore
Data naşterii: 30 mai 1954
Locul naşterii: Nisporeni
Studii: facultatea Geografie şi Biologie, Istitutul Pedagogic din Tiraspol
Domeniu: sport, haltere
Realizări: a antrenat spre succes mai mulţi sportivi, aceştia obţinând medalii de aur la campionatele mondiale de haltere.

 

  • Toată viaţa mea fac sport

Am practicat luptele libere, apoi am început să activez în domeniul halterelor şi timp de 7 ani am fost în lotul naţional al republicii. După absolvirea facultăţii am început să activez ca antrenor, şi asta fac din anii 1980 până în prezent.

 

  • Sportul înseamnă disciplină şi muncă

Pentru a obţine un anumit randament, sportivul trebuie să posede disciplina de antrenamente, de hrană. La fel, e muncă colosală fiindcă să practice sport de performanţă ajung practic unităţi. Am realizat o statistică şi, în perioda de 34 de ani de când activez, am constatat că dintr-o sută de începători, la nivel de maestru al sportului ajunge unul. La fel şi dintr-o sută de maeştri ai sportului la nivel internaţional ajunge tot unul.

 

  • Trebuie să ai o voinţă foarte mare pentru a putea deveni campion

Sunt foarte mulţi sportivi care au o formă fizică foarte bună, dar dacă nu-i dorinţă nu poţi reuşi. Dorinţa de a munci şi de a ajunge la un anumit rezultat.

  • Mă mândresc cu toţi discipolii noi

Mobiasbancajoritatea dintre ei, în primul rând, au devenit oameni adevăraţi. Mă mândresc cu acei sportivi care au ajuns campioni europeni, campioni mondiali. Şcoala din Nisporeni numai în ultimii 4 ani are 25 de medalii la campionatele europene.

 

  • Dacă vom continua în ritmul în care este acum, sportul nu va rezista în Republica Moldova

Acum este o tendinţă foarte neplăcută pentru noi de plecare a sportivilor peste hotare fiindcă RM este ţara unde nu există alocări de fonduri pentru dezvoltarea sportului. Noi nu avem sală de antrenament pentru haltere, la o aşa disciplină care are campioni olimpici.

 

  • Mobiasbancajoritatea antrenorilor din Republica Moldova, cei care activează în domeniul sportului, sunt oameni bolnavi în sensul bun al cuvântului

Este un lucru care te atrage atât de mult încât dacă te afunzi în el, nu poţi fără acest lucru. Prin anii 90 când nu primeam câte 2 luni salariul, puneam din banii noştri, luam mâncare de-acasă, ne urcam cât mai mulţi în maşina personală şi mergeam la competiţii pentru ca băieţii noştri să poată participa. E un lucru care trebuie să-ţi placă foarte mult. Vorbim aici mai mult de cei din generaţia mai veche, deoarece cei tineri renunţă să se dedice sportului.