Igor Udușlivîi: Ce hobby poate avea un designer? Deseori - tot design-ul

Designerul Igor Udushlivîi are o listă lungă de realizări, printre care este o carte dedicată design-ului de ilustrații pentru aplicațiile mobile

Designerul Igor Udushlivîi are o listă lungă de realizări. Printre ele este o carte dedicată design-ului de ilustrații pentru aplicațiile mobile și un concept publicat în blogul revistei The New Yorker și desigur job-ul. Despre acestea și multe altele designerul ne povestește în interviul de mai jos. 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Igor Udușlivîi
Data nașterii: 22 aprilie 1981
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Colegiul Republican de Informatică, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”  (2 ani), facultatea de grafică
Realizări: grafică și ilustrații folosite în programele Kaspersky Internet Security, Evernote; grafică pentru jocuri populare de pe AppStore precum: Rail Maze, Rail Maze 2 și Blueprint 3D; conceptul Jackets+Bookmarks publicat în blogul revistei The New Yorker și prezentat la expoziția KleineFabriek din Amsterdam; publicarea cărții „iPhone Game Blueprints” de editura britanică [Packt] publishing.

 

  • Vocația mea este design-ul grafic pentru programele dispozitivelor electronice

Eu creez ilustrații și elemente de interfață pentru programe computerizate, site-uri web și aplicații pentru smartphone. Sfera căreia acum îi dedic maximum străduință și fantezie este dezvoltarea graficii pentru jocurile de computer.

Desenez din copilărie. Probabil genii și-au lăsat amprenta - bunelul meu a lucrat scenograf la Moldova Film, iar părinții mei erau foarte interesați de hobby-ul meu și m-au susținut și încurajat. Pe lângă desen întotdeauna am fost interesat de tehnică: computere, programare. Astfel, grafica computerizată a devenit o alegere de așteptat.

 

  • Una din primele provocări a fost lipsa studiilor specializate în acest domeniu, de aceea în mare parte sunt autodidact

Am fost nevoit să adaptez metodele artistice tradiționale care, slavă Domnului, în mare parte sunt universale, pentru utilizarea în cadrul programelor de redactare grafică, pe care la rândul lor, le-am însușit tot de sine-stătător, datorită celui mai puternic motivator - curiozitatea. De fapt, deprinderile de utilizare a programelor grafice nu sunt atât de importante precum autoeducarea gândirii corecte de design.

 

  • Spre deosebire de grafică, ca și artă, design-ul este o profesie aplicată

Este procesul de soluționare a anumitor sarcini. Pentru a o face eficient (ca și în multe alte profesii) trebuie să aplici metode contemporane și actuale, ele permit să ochești cât mai precis în țintă și să atingi rezultatul dorit. Pentru aceasta trebuie să urmărești exemple bune, să analizezi detaliile, să îți dezvolți un bun gust, să înveți să gândești expresiv în imagini. Designerul este obligat să opereze nu cu imagini, ci cu simboluri, care au o încărcătură semantică puternică.

 

  • Anume aceasta și te creează ca profesionist

Datorită specificului caracterului meu îmi place foarte mult să lucrez cu detaliile mărunte, șlefuindu-le mult timp. Acest specific mi-a fost de folos în proiectarea și desenarea pictogramelor (iconițelor) pentru programele computerizate. La timpul respectiv, grafica dezvoltată de mine a fost folosită în produse renumite, precum: Kaspersky Internet Security, Evernote, ReaConverter, Download Master și multe altele.

Pasiunea pentru detaliile mici mai târziu m-a ajutat să încep lucrul asupra aplicațiilor pentru dispozitivele mobile, unde e nevoie de ilustrații (personaje, anturaj) de mărimi mici, dar, în același timp, foarte expresive și dinamice după energetică. Este o activitate foarte interesantă și implică utilizarea imaginației la maximum. De sub penița mea a apărut grafica pentru jocurile populare pentru iOS/Android precum Rail Maze, Blueprint 3D și încă câteva.

Experiența și interesul față de lucrul asupra jocurilor mi-au permis să răspund pozitiv la propunerea editurii britanice [Packt] publishing și să scriu despre aceasta o carte cu denumirea "iPhone Game Blueprints". Lucrul asupra la mai mult de 300 pagni în engleză mi-a luat 7 luni și a fost o provocare serioasă. Nu a fost simplu, pentru că ilustrațiile pentru carte, de asemenea, au fost create de mine. Dar, oricum, aceasta rămâne să fie o experiență fără de preț. Cartea a fost publicată în ianuarie și poate fi găsită atât în format tipărit, cât și în format electronic.

 

  • Ce hobby poate avea un designer?

Deseori - tot design-ul, doar că în altă formă. În timpul liber îmi place să inventez obiecte simple, dar ingenioase de design decorativ sau industrial. Așa au luat naștere proiecte interesante precum Jackets+Bookmarks (Coperte+Semne de carte), Surreal Hanger, Books help to create icons și altele. Una din dorințe este să le fac proiecte în serie.

Planurile de viitor sunt simple - să continui să îmi dezvolt abilitățile, să îmi complic sarcinile, atingând rezultate mai curioase și astfel să îmi fac procesul de lucru mai interesant.