Ilona Stepan: O societate în care nu există cultură, nu este o societate. Este doar o mulțime

Ilona Stepan este prim-dirijor al Corului Național de Cameră și al Capelei Corale Academice „Doina”

O prezență cu valoare titanică în istoria muzicii și, în special, a dirijatului coral din Republica Moldova – Ilona Stepan este prim-dirijor al Corului Național de Cameră și al Capelei Corale Academice „Doina”. Ea a fondat Jazz Vocal Band „Univox” și este profesoară la instituția unde și-a cizelat talentul. Crede că muzica este destinul ei și niciodată nu ar renunța la muzică și la oamenii cu care lucrează.

 

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Stepan Ilona
Data nașterii: 1964
Studii: dirijor cor academic la Academia de Muzică, Teartu și Arte Plastice (Chișinău), Academia de Muzică din Cluj-Napoca (România)
Domeniu: artă, muzică
Realizări: prim-dirijor al Corului Național de Cameră și al Capelei Corale Academice „Doina”, fondatoarea Jazz Vocal Band „Univox”

 

  • Toată viața mea e doar muzică

Nu o numesc profesie, fiindcă muzica nu poate fi profesie. Muzica este un destin. De dimineață până noaptea târziu nu încetez să fiu muzician. Chiar și atunci când vin acasă, îmi schimb haina, dar nu-mi schimb gândurile. Sau ascult muzică sau mă uit peste o partitură, sau mă gândesc la repetițiile de mâine.

 

  • Poți spune că reușești când ești satisfăcut de ceea ce faci

Eu nu sunt deloc satisfăcută, dar mă strădui să fac ceva valoros, nu doar pentru mine, dar pentru oamenii din jur, pentru țara aceasta, pentru că mă consider patriot. Aici m-am născut, aici lucrez, aici vreau să fac ceva frumos, aici vreau să schimb spre bine societatea, în una cultă cu valori adevărate.

 

  • Eu cred că în urma concertelor din Piața Marii Adunări Naționale, cel mai des are de suferit publicul

Băieții mei s-au adresat Vice-ministrului Culturii să interzică concertele de prost gust în piață. Vice-ministrul a zis că nu avem voie, nu avem dreptul. Eu consider că avem dreptul, fiindcă aceasta este Piața unei țări. Dacă vreți să faceți acolo concerte trebuie să faceți ceva elitar, valoros, ceva foarte frumos și foarte cult. Poporul mănâncă ceea cu ce îl hrănești.

 

  • Dacă în maxi-taxi ar suna muzică clasică, fie și cel mai simplu vals de Strauss, atunci veți vedea că oamenii vor vorbi și se vor adresa altfel

Va fi mult mai multă bunăvoință, fiindcă asta o să educe, poate chiar și inconștient. Poate sunt viziuni foarte fantastice, dar eu asta cred.

Noi am rămas cu un public foarte restrâns: învățători, medici, colegi de breaslă, studenți pe care-i tot aduc la concerte. Întotdeauna le zic să meargă cu prietenii, cu rudele, pentru că un concert de calitate, chiar dacă ei nu știau inițial despre ce e vorba, le va plăcea.

 

  • Este nevoie nu doar de talente, dar și de motivare

Ar fi binevenite turnee, concursuri de talie internațională. Veșnic avem nevoie să căutăm bani. Eu înțeleg că nu sunt bani, dar arta necesită să iasă peste hotare. Este o experiență, nu e doar un capriciu. Tinerii au nevoie de concerte. Ar fi bine să organizeze niște ateliere de creație. Ei au nevoie de scenă pentru a se manifesta.

Din artă e foarte greu să trăiești, mai ales dacă vorbim despre arta adevărată. Unicul lucrul care te salvează - este fericirea și confortul moral pe care ți le aduce aflarea în artă. Bugetul tău este mult mai mic decât în alte domenii, dar te mulțumești cu altceva. Înțelegi că ceea ce-ți oferă arta este mult mai valoros decât ceea ce îți oferă banii. Tocmai de aceea suntem foarte puțini artiști adevărați.

 

  • O societate în care nu există cultură, nu este o societate. Este doar o mulțime

Am avut mai multe propuneri de a părăsi această țară, dar le-am refuzat, fiindcă eu aveam și am colectivul aici. Cât de bune nu au fost propunerile, eu nu am putut să plec. Patriotismul meu a fost orientat spre oameni și consider că ei merită asta.