Ion Adomnița: Istoria trebuie păstrată cu sfințenie

Dacă nu-ți cunoști istoria, nu ai cum să-ți clădești un viitor frumos - asta spune un proverb de care ține cont și Ion Adomnița - fondatorul muzeului din Cucuruzeni (Orhei)

Dacă nu-ți cunoști istoria, nu ai cum să-ți clădești un viitor frumos - asta spune un proverb de care ține cont și Ion Adomnița - fondatorul muzeului din Cucuruzeni (Orhei). A finalizat studiile în agronomie, dar dintotdeauna a fost pasionat de obiecte ce trec prin timp. De mai bine de 6 ani adună într-o încăpere de lângă casa sa file din istorie: de la monede, medalii, până la armament de război și ustensile din gospodăriile de altă dată. Pune suflet în tot ce face și fiecare exponat e ca un copil ce-l înfiază, de îndată ce-l înscrie în jurnalul muzeului.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Adomnița Ion
Data nașterii: 12 octombrie 1957
Locul nașterii: Cucuruzeni, Orhei
Studii: Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Agronomie
Domeniu: cultură, istorie

 

  • Ideea de a crea un muzeu mi-a venit întâmplător

Aflându-mă la o bătrână în pod, reparând lumina, am dat de niște exponate foarte vechi. M-am uitat la ele și am zis că ar fi bine dacă aș începe să le-adun fiindcă timpul trece, iar unele obiecte se pierd. Se pierde istoria. Și de-atunci le tot adun, iar numărul lor depășește astăzi cifra de 6500 de exponate.

Nu există un obiect care să îmi placă mai mult și unul mai puțin. Pentru mine fiecare exponat are o valoare ce nu poate fi estimată în bani. Au fost mulți oameni care au vrut să cumpere fie un ceas vechi, fie o medalie, însă eu nu mă pot despărți de ele. Mi s-a propus suma de 3 mln. de lei pentru a oferi tot ce am adunat până acum. Pentru mine nu banii contează, ci istoria ce o poartă în spate obiectele din muzeul Cucuruzeni.

 

  • Vin turiști din diferite țări ale Europei

În această vară au fost niște băieți din Franța care cutreierau Moldova și au auzit întâmplător de acest muzeu. S-au abătut din drum și au făcut 7 km pe jos pentru ca să-mi facă o vizită. La fel am avut turiști din Spania, Italia, Portugalia și un specialist în păstrarea obiectelor istorice din Germania.

Îmi pare rău că lumea din Moldova nu prea prețuiește istoria. Găsesc lucruri aruncate la gunoi de o valoare rară sau obiecte duse la categoria fier uzat. Doare, că noi nu înțelegem faptul, că până și o hartă școlară este parte din istorie și trebuie păstrată cu grijă. Oamenii se trec, bătrânii de altă dată ne părăsesc și o dată cu ei se pierde și o parte din istorie.

 

  • Particip la expoziții nu pentru a lua bani, dar pentru că-mi face plăcere să le vorbesc oamenilor despre povestea fiecărui obiect în parte

Atunci când lumea intră în muzeu, țin să le fiu un ghid bun. Copilul care intră în muzeu vede obiectul, dar dacă nu îi spui că, spre exemplu, această bancnotă pe care o vezi e una dintre primele bancnote euro de altă dată, sau că acest scaun a crescut mai mult de 20 de generații, el nu va fi impresionat și nu va reține mai nimic.

 

  • Pentru viitor îmi doresc să-mi extind muzeul

Am câștigat aprobarea autorităților și am deja și un proiect al viitoarelor construcții. Mi-aș dori să ridic încă câteva încăperi, astfel încât toate exponatele să fie aranjate pe secții „Veterani și război”, „Gospodărești”, „Armanent”. Îmi pare rău că acum ele arată ca adunate într-un depozit, dar pentru a putea schimba ceva am nevoie de finanțare, fiindcă dorința nu întotdeauna este suficientă pentru a face ceva.