Ion Bargan: cine este pasionat de lectură mereu îşi găseşte timp pentru aceasta

Tânărul antreprenor Ion Bargan, consideră că lectura trebuie să devină o activitate cel puţin la fel de obişnuită ca ascultarea unui album muzical sau vizionarea unui film artistic

Lectura a revenit la modă. De fapt, cartea şi lectura întotdeauna au fost la modă, însă ca urmare a apariţiei reţelelor de socializare, precum Facebook sau Instagram, tinerii au început să arate prietenilor cărţile pe care le citesc, practic la fel de des precum locurile pe care le vizitează sau mâncarea pe care o gătesc. Tânărul antreprenor Ion Bargan, fondatorul librăriei online bestseller.md, consideră că lectura trebuie să devină o activitate cel puţin la fel de obişnuită ca ascultarea unui album muzical sau vizionarea unui film artistic şi face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Ion Bargan
Data naşterii: 25 august 1988
Locul naşterii: s. Hîrtop, r. Cimişlia
Studii: facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Masterat în Drept European la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Domeniu: cultură
Realizări: fondatorul primei librării online Bestseller.md

 

  • Eram în ultimul an de facultate şi, studiind Dreptul Antreprenoriatului, am început să-mi notez mai multe idei de afaceri

Cel mai mult m-a entuziasmat ideea creării unei librării online în care tinerii din Moldova, şi nu doar, să poată comanda şi primi rapid orice carte îşi doresc. O frică majoră a fost scepticismul editorilor şi autorilor că se pot vinde cărţile pe internet. După mai puţin de jumătate de an cu toţii s-au convins că mediul online din Republica Moldova aştepta demult o librărie care să ofere comoditate şi rapiditate.

 

  • Doream să completez un gol pe care l-am simţit până acum

Când eram mic, în casă erau puţine cărţi. Le-am recitit de mai multe ori pe cele care erau, în special basmele lui Petre Ispirescu şi poveştile lui Ion Creangă. La bibliotecă multe cărţi erau în grafie chirilcă, mai ales la subiectele care mă interesau. Când am ajuns la Chişinău, sora mi-a arătat o librărie în care se vindeau cărţi aduse din România şi citeam din urma ei. Gândesc că aceste situaţii m-au condus fără să-mi dau seama la ideea lansării unei librării online.

 

  • Voi enumera trei succese majore ale echipei Bestseller.md

1. Am lansat prima platformă de eBooks din Moldova
2. Am început să efectuăm livrări în peste 200 de ţări ale lumii
3. Am reuşit să facem în Chişinău livrări rapide de până la 60 min.

 

  • Avem şi multe aspiraţii

Dorim să oferim acces rapid la orice carte publicată în limba română, ceea ce constituie circa 50.000 de titluri. De asemenea, dorim ca fiecare carte în ediţie tipărită să fie disponibilă şi în ediţie eBook aşa precum este în Statele Unite şi Marea Britanie. Analizăm, în perspectivă, posibilitatea de a extinde gama produselor.

 

  • Cine este pasionat de lectură mereu îşi găseşte timp pentru a se relaxa în compania unei cărţi

E necesar să înţelegem că o oră investită în lectură îţi economiseşte mai multe ore sau chiar zile. Cunoştinţele din cărţi ne ajută să acţionăm mai bine şi să nu fim chiar atât de grăbiţi. Cine a fost în străinătate a văzut că lumea acolo nu e chiar atât de grăbită, nu eşti claxonat la o fracţiune de secundă după ce se aprinde verdele la semafor, oamenii nu uită din grabă să-şi spună „Bună ziua” sau „Mulţumesc”.

 

  • Prefer să combin lecturile, citind atât cărţi de specialitate din business, cât şi literatură artistică

Îmi plac acele cărţi pe care le începi şi nu te poţi opri până nu întorci ultima pagină. Datoria noastră este să ajutăm oamenii să găsească astfel de cărţi, potrivite vârstei şi intereselor.