Ion Iancu: Nu încetez să iubesc pământul țării mele

Ion Iancu este un gospodar din Republica Moldova care, după 6 ani munciți peste hotare, a luat o decizie fermă: acasă e cel mai bine

Ion Iancu este un gospodar din Republica Moldova care, după 6 ani munciți peste hotare, a luat o decizie fermă: acasă e cel mai bine. Fiind hotărât să rămână în țară și-a construit propria afacere și astăzi are în gestiunea sa 240 de hectare de pământ. Rețeta de succes a agricultorului este cât se poate de simplă, însă despre asta aflați în interviul ce urmează.

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Ion Iancu
Data nașterii: 1 iunie 1984
Locul nașterii: satul Frăsinești, raionul Ungheni
Studii: medii incomplete, școala de meserii, specialitatea mecanizator în domeniul agriculturii
Domeniu: fermier

 

  • Am luat decizia de a mă întoarce acasă după mai mulți ani lucrați în Moscova

Hotărârea a fost grea însă necesară, pentru că nu mai puteam sta printre străini, simțeam că anume acasă este locul unde îmi voi căpăta liniștea. Inițial mă gândeam să produc mobilă, ținând cont de faptul că am învățat câte ceva în acei 6 ani munciți peste hotare. Însă, cum am fost învățat să mă descurc cu ce am, din dragostea pe care o aveam faţă de pământ, am pornit de la câteva hectare pe care le gestionam. Iar cu timpul am mai procurat câteva, astfel afacerea a început să se lărgească.

Actualmente gestionez 240 de hectare. De la cele câteva pe care le aveam, am ajuns la 27 în primul an și 180 ha în 2012. Însă, după cum arată dinamica în fiecare an, numărul hectarelor crește şi asta nu poate să nu bucure. 

 

  • Când am revenit în Moldova, toți banii i-am investit și am fondat gospodăria țărănească

Cu banii din nunta pe care am făcut-o imediat după ce am ajuns acasă, am cumpărat o semănătoare și un plug. Am mai apelat și la un grant din partea programului PNAET și am procurat primul tractor. Așa am ajuns la 27 de hectare de pământ. Deși venitul nu s-a adeverit a fi mare, sătenii au observat investițiile mele și au decis să îmi încredințeze pământurile benevol. Mi-a fost greu să îi conving să mai aștepte puțin, deoarece pământul pe care îl primeam nu era lucrat, iar anul se aștepta a fi secetos. Şi chiar dacă vremea uneori nu a fost de partea noastră, cu mila lui Dumnezeu mi-am onorat toate responsabilitățile față de proprietarii pământului. Sunt recunoscător oamenilor care s-au adeverit a fi suficient de înțelegători și răbdători.

Până în ziua de astăzi nu regret nici cât negru sub unghie decizia făcută cu ceva timp în urmă. Am fost învățat să mă descurc cu ce am și am fost mereu precaut, încercând să mă asigur sau cel puțin să minimizez pagubele. Greutăţile doar te călesc, iar eu sunt obişnuit să ţin piept tuturor problemelor, mai ales atunci când am o asemenea echipă de susţinători în spate.

 

  • Planurile pentru viitor sunt grandioase

Desigur vreau să mă extind, dar prioritar va fi obiectivul de a implementa tehnologie de ultimă oră „Nautilus”. De asemenea aș dori să cumpăr o combină în viitorul apropiat. Cu ajutorul lui Dumnezeu aş vrea și un depozit pentru cerealiere, pentru a le putea conserva pentru câțiva ani. 

La momentul de față nu planific să lucrez și asupra exportului. Acesta se adevereşte a fi destul de anevoios și necesită o sumedenie de certificări. Sunt absolut satisfăcut de piaţa autohtonă, atât timp cât știu cum se formează prețurile. 

 

  • Tinerilor de astăzi le-aș sugera să fie mai curajoși

Mai plini de vise și dorințe de a realiza cele puse în plan. Vreau ca tânăra generație ce ne calcă pe urme să fie una optimistă și puternică. De asemenea îmi doresc să văd oameni în țara noastră care cu încetul vor arăta tuturor de ce este în stare.

 

Foto: Dana Gârbu