Irina Madan despre „Picturi îmbrăcate”

Irina Madan, creatoarea de modă, este mereu „cu ochii pe culoare…” și își creează colecțiile în primul rând pentru persoanele care apreciază arta

Creațiile „picturi îmbrăcate” sunt pline de culoare. Dar aglomerația cromatică este atât de bine potrivită încât nu îți creează impresia de exces. Irina Madan, creatoarea de modă, este mereu „cu ochii pe culoare…” și își creează colecțiile în primul rând pentru persoanele care apreciază arta.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Irina Madan
Locul nașterii: s. Trușeni, mun. Chișinău
Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Specialitatea Design vestimentar (licență); Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM), Facultatea Jurnalism și Comunicare Publică (licență)
Domeniu: artă, modă
Realizări: Prezentarea colecțiilor sale la Fashion Days Strasbourg (iunie 2014); laureată de gradul I în nominația Folk, Festivalul „Текстиль и мода”, Donețsk, Ucraina (noiembrie 2013); Nominația Avangard Dress etapa națională a Concursului „Rochia Anului 2013”, Chișinău, Moldova (decembrie 2013).

 

  • Istoria picturilor îmbrăcate nu este lungă, însă păstrează multe amintiri și momente cu adevărat frumoase

Ziua în care am fost desemnată câștigătoarea Concursului Artpodium (noiembrie 2013) o voi ține minte mereu. Nu pot să uit cât de fericită eram în acea zi și cât de motivată și inspirată am devenit mai apoi datorită acestui concurs.

Ideea de a picta pe hainele pe care le creez mi-a venit treptat, în timp ce lucram la colecția de licență. Prima încercare de a picta în această tehnică a avut loc în ianuarie 2013. În vara aceluiași an am obținut licența în design vestimentar. La începutul toamnei anului 2013 am început să creez haine la comandă și continui până în prezent.

 

  • Cel mai mare risc e în strânsă legătură cu responsabilitatea pe care o am față de fiecare persoană care comandă o haină

Este dificil să pictezi la comandă. Procesul de creație este ca o chemare, cheful de a picta poate veni pe neașteptate și poate dispărea în următorul minut. Orice lucru venit din exterior poate influența într-o măsură oarecare.

 

  • Mă inspiră tot ce-i colorat

Nu obișnuiesc să mă inspir de la altcineva, pentru că în mod inconștient aș transpune în creațiile mele idei străine și, astfel, nu ar mai fi loc pentru originalitate. Tendințele cred că ni le putem crea noi înșine, pentru că ceea ce izvorăște din interior ne caracterizează. Fiecare om este individual și inspirația o putem găsi în natură și în interiorul nostru.

 

  • Creațiile picturi îmbrăcate sunt în primul rând pline de culoare, o aglomerație de culori potrivite bine, care nu creează impresia de exces

E bine să purtăm haine colorate mai ales în anotimpul rece, atunci când totul este sumbru. Culoarea are o influență majoră asupra noastră. Creez cu multă dragoste și depun mult efort în tot ceea ce fac. Îmbin arta cu designul vestimentar pentru a demonstra că creațiile de pictură pot fi îmbrăcate, nu doar agățate pe perete.

 

  • Picturile îmbrăcate sunt destinate persoanelor care în primul rând apreciază arta, indiferent dacă sunt sau nu din domeniul artelor

De asemenea, sunt persoane care apreciază lucrul manual în care se depune mult suflet, persoane care vor să iasă în evidență prin colorit bogat, cărora le place să fie individuali și originali. Majoritatea creațiilor sunt personalizate și tind să individualizeze fiecare persoană în parte.

 

  • Mă dezvolt creând încontinuu

Nu aș putea să abandonez ceea ce fac acum, pentru că simt că e ceea ce aș face cel mai bine. Gestionarea unei mici afaceri presupune cunoștințe vaste din toate domeniile, ceea ce mă face să mă informez mereu și să adun experiență din cele mai mici detalii.

 

  • Dorințele pot ridica foarte mult valoarea umană

Prin dorință putem obține multe valori cu adevărat prețioase. Am vise cu adevărat mari pe care le păstrez vii și mi le amintesc în fiecare zi. Deja am început procesul înregistrării unui brand. Era un vis mare și cu încetul devine realitate. În același timp vreau să creez un număr mare de colecții. Vreau să-mi formez o echipă cu care aș putea colabora în realizarea creațiilor.

Un alt vis mare de-al meu e să am propria casă de modă, să merg pe stradă și să văd lume fericită îmbrăcată în picturi. Vreau picturi îmbrăcate în întreaga lume.