Irina Savina: După multă muncă urmează și răsplata bine meritată

Datorită ambiției și perseverenței, pianista, împreună cu o altă colegă, a susținut 7 concerte solo în China, ridicând în picioare o sală de 1500 de oameni

Talentul este un har dat de Dumnezeu, însă nedorința de a-l dezvolta poate fi calificată drept un păcat. Irina Savina este pianistă și pedagog de profesie, iar pentru a obține aceste titluri, zilnic exersa ore în șir în fața instrumentului. Datorită ambiției și perseverenței, pianista, împreună cu o altă colegă, a susținut 7 concerte solo în China, ridicând în picioare o sală de 1500 de oameni.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Irina Savina
Data nașterii: 26 iulie 1978
Locul nașterii: orașul Drochia
Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea pianist și pedagog
Domeniu: cultură, muzică

 

  • Pianul mi-a înlocuit multe petreceri pe care le puteam sărbători alături de prieteni, însă astăzi nu regret nimic

Atunci când am văzut pentru prima oară un pian eram un pui de om și anume atunci am hotărât că acestui instrument îi voi dedica viitorul. Așadar, la vârsta de 6 ani, fără prea multe ezitări, am mers la școala muzicală. În Drochia, unde locuiam pe atunci, erau mulți copii, toți se veseleau pe afară, eu însă exersam tot felul de game și piese. Poate în anumite momente îmi doream să petrec mai mult timp alături de prieteni, însă conștientizam că alegerea pe care am făcut-o mai devreme este una de om matur, respectiv eu trebuie să îmi onorez obligațiile și să petrec timpul necesar în fața pianului. Școala din orașul meu nu era atât de puternică, astfel mai târziu am mers la Chișinău, la liceul Rahmaninov, pentru a-mi îndeplini pas cu pas scopul, și anume cel de a fi o pianistă desăvârșită.

 

  • Atât timp cât învățam, petreceam de la început câte 4 ore în fața instrumentului

Este foarte important să știi cum să te ocupi, nu este suficient doar să exersezi piesele de nenumărate ori, ci trebuie să înțelegi tehnica. Eu am avut marele noroc de a întâlni în primii ani de studii la Chișinău un profesor excepțional, al cărui nume este Levinzon. El a fost cel care m-a educat în sensul muzical și m-a primit în clasa lui, transmițându-mi cunoștințele sale. Erau zile când mă ocupam câte 7 ore doar pentru a obține sunetul și tehnica impecabilă, de care trebuia să dau dovadă. Din start multe lucruri nu îmi ieșeau, însă datorită unei munci asidue și datorită dragostei față de muzică, a început să îmi reușească.

 

  • Eu cred că merit cu vârf și îndesat absolut tot ce mi se întâmplă astăzi, referindu-mă la planul profesional

Succesul unei persoane dintr-un domeniu este meritul mai multor factori, printre care se numără ambiția personală, munca titanică, studiile de calitate, uneori chiar și insistența părinților. Toate aceste elemente și multe altele, reunite într-un tot întreg creează pe viitor un profesionist. În prezent pot spune ferm și tare că munca și perseverența de care am dat dovadă îmi dau posibilitatea să culeg frumoasele roade de care am parte.

 

  • După multă muncă vine și răsplata așteptată

În acest an, împreună cu colega mea Aliona Vardanian, am avut ocazia să participăm în cadrul unui concurs - festival desfășurat în suburbia Moscovei. Așa s-a întâmplat că, dintr-o încercare de a face un duet pianistic în cadrul unui concert dat în încăperile Conservatorului, a pornit ideea lansării unui duet pe plan național și internațional. Datorită faptului că ne combinăm bine în scenă și ne înțelegem reciproc am reușit împreună să învățăm o piesă cred eu complicată, este vorba despre Carmen, Fantasia. Astfel, având în spate mai multe repetiții am riscat și am mers în Rusia, la concursul care ne-a oferit posibilitatea să luăm premiul mare și să fim observate de muzicieni cu renume. De la victoria în cadrul acestui concurs a și pornit aventura noastră și concertul solo dat în mai multe orașe din China.

 

  • Împreună cu Aliona Vardanian am reușit să ridicăm în picioare renumiți muzicieni, fapt de care ne mândrim

Imediat după prestația noastră din scena sălii din Rusia, am primit invitația de a oferi concerte solo în China. Am avut ocazia să stăm în scenă timp de 90 de minute, interpretând 2 acte a câte 45 de minute, doar cu o pauză de 15 minute între ele. Pentru o asemenea performanță am muncit extrem de mult, am luat piese complicate pentru a uimi cei 700 - 1500 de spectatori adunați. Și dacă la primele concerte emoțiile erau peste măsură, pe parcurs am reușit să ne familiarizăm cu publicul prezent și pur și simplu să savurăm orice clipă petrecută în fața lor. Experiența a fost una inedită și absolut străină pentru noi, două pianiste venite din Republica Moldova, însă felul în care am fost primite și apreciate ne-a cucerit totalmente.

 

  • În viitorul apropiat urmează un turneu în Tibet, Mongolia

De fapt, suntem așteptate pentru a doua oară și în orașele din China în care deja am concertat. Desigur pe parcurs ne-am dori împreună cu Aliona să oferim și publicului din Europa ocazia să ne aprecieze munca, însă la acest capitol urmează să mai discutăm.