Iurie Matei, artistul plastic al cărui nume spune tot

Pictura este o lume aparte. Iurie Matei este omul care manevrează cu regulile picturii, îmblânzind-o în creaţii minutate

Pictura este o lume aparte. Ea singură îşi naşte regulile proprii, foloseşte culori la dorinţă, linii şi figuri, chipuri şi suflete implantate pe pânză sau hârtie. Iurie Matei este omul care manevrează cu regulile picturii, îmblânzind-o în creaţii minutate. Expoziţiile lui au ajuns să încânte privirile vizitatorilor din mai multe ţări, lucrăriile find expuse în Olanda, România, Rusia, Ucraina, Ungaria, Turcia etc.  Iurie Matei este un titan al picturii noastre contemporane şi un adevărat mentor pentru viitoarele generaţii de artişti plastici.

 

  • Dosar

Nume, prenume: Matei Iurie
Data naşterii: 11 Martie 1968
Locul Naşterii: s. Cazangic, Lăpuşna
Studii: 1983-1987 Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală, Chişinău, Republica Moldova
             1989-1995 Pictură, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, clasa profesorului Ion Serbinov, Chişinău

 

  • Mă bucur de orice spectator, fie el din Paris sau din satul meu Cazangic

Orice expoziție la care am participat mi-a adus doar beneficii. Mi-am cunoscut colegii din alte țări și am stabilit cu ei relații de colaborare și amiciție, am cunoscut persoane care doresc să aibă în colecțiile lor tablouri semnate de mine.Viața nu mi s-a schimbat spectaculos, a devenit doar mai interesantă și mai dinamică prin responsabilitățile asumate. Eu am o strategie de alergări pe curse lungi, nu succesul de moment îmi taie răsuflarea.

 

  • Arta plasică, precum orice meserie, are bucuriile și tristețile ei 

Odată ce am optat pentru un alt sistem de valori, cel european, și ne-am dorit o piață liberă, capitalistă, trebuie să ne asumăm pe lângă beneficii și riscurile ei. Unii artiști doresc să lucreze ca în socialism, adică prost și pe comenzi de stat ideologizate, dar să fie plătiți și să trăiască prosper ca în capitalism. Cel ce are talent și muncește cu abnegație în fiecare zi poate trăi bine, chiar dacă creațiile lui se vând doar în Republica Moldova. Și dacă nu-i reușește acest lucru, atunci mai sunt și alte meserii în care se poate afirma. Statul nu-i obligat, deși o mai face încă, să-i întrețină pe unii care se consideră „genii neînțeleși” de societate. Din artă se poate trăi dacă ești responsabil față de talentul pe care ți l-a dat Dumnezeu. Și dacă te sufocă mediul cultural, economic, social și politic din R.Moldova, ai libertatea de a-ți face atelierul de creație în orice colț al lumii. Avem în acest sens o sumedienie de exemple.

 

  • Artiștilor noștri tineri nu le lipsește nimic

Construim rachete, dar nu și mecanisme de lansare a lor. Ne lipsesc art-dealerii, care ar promova artiștii și creațiile lor. E nevoie să pregătim astfel de specialiști. Arta este o afacere foarte profitabilă. Avem artiști foarte talentați, deși uneori dau dovadă de lipsă de caracter, dar asta e o meteahnă națională. Nu statul trebuie să-i promoveze, ci agenții privați. Statul trebuie să aibă grijă de ei până la absolvirea facultății. Sunt mecanisme și scheme care funcționează în Occident, trebuie să ni le creăm și noi, și bineînțeles să ne conectăm la circuitele de valori european și internațional. Pictorii care au ajuns să aibă succes în Republica Moldova, dar și peste hotarele ei, au reușit pe cont propriu, având un pic de noroc dar și creații pe care nu le găseai în țările unde au ajuns.

Piața internațională este suprapopulată de artiști plastici și de creațiile lor, dar cu atât mai interesant e să creezi și să lupți pentru a-ți găsi identitatea ca artist și de a ocupa un loc aparte în inimile celor care iubesc arta. E și firesc ca o piață de artă să impună anumite reguli și rigori, dar ele sunt pentru cei mulți, artiștii autentici acționează după regulile și principiile lansate tot de ei, impunând comunității o morală și estetică proprie. Ei nu țin cont de moda și cerințele actuale, ei trebuie să intuiască ce va fi în artă peste 40-50 de ani și atunci creațiile lor vor fi admirate și peste 500 de ani.

 

  • E și firesc să fie diferenţe între pictura din Est şi Vest

Diferențele sunt la nivel de mentalități, în rest suntem la fel. Arta este cosmopolită, rareori putem „depista” originea națională a unui artist după creațiile lui. Deosebirile sunt nu colective, ci individuale, în funcţie de talent, măiestrie și coloana vertebrală filozofică.

Un viitor frumos văd pentru arta plastică din Moldova. Statul trebuie să dea prioritate învățământului. Să asigure oricărui copil din orice comună accesul la cultură și artă. În toate centrele raionale să redeschidă școlile de arte și să le asigure cu profesori bine școliți. Este minunat când profesorul e și un artist de succes. Succesul său este mobilizator și tonic pentru elevi sau studenți.