Iurii Șveț: „Cum arată orașul astăzi și cum va arăta mâine depinde doar de locuitorii acestuia”

Punându-și întrebarea „ce știe despre istoria orașului său?”, Iurii Șveț deja mai mult de 10 ani colectează informații despre Chișinăul vechi

Punându-și întrebarea „ce știe despre istoria orașului său?”, Iurii Șveț nu a rămas indiferent și deja mai mult de 10 ani colectează informații despre Chișinăul vechi. El împărtășește cunoștințele acumulate pe paginile site-ului său www.oldchisinau.com, în care acum este incorporat și un blog, pe care fiecare doritor poate scrie informația utilă pe care o cunoaște, contribuind astfel la popularizarea istoriei plaiului său natal.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Iurii Șveț
Data nașterii: 7 februarie 1983
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea Liberă Internațională a Moldovei
Domeniu: activitate socială
Realizări: transmite istoria Chișinăului următoarelor generații

 

  • E dificil să identific momentul când am început să fiu pasionat de istoria Chișinăului - totul s-a întâmplat etapizat, de la sine

Din copilărie îmi plăcea să citesc. Odată mi-a nimerit cartea „Pușkin în Moldova” de B. A. Trobețkii. Atunci mi-a părut destul de plictisitoare. Dar harta Chișinăului vechi, de o calitatea proastă, pe care era dificil să identifici ceva, glosarul biografic și mai ales lista de străzi vechi mi-au captat atenția.

 

  • Am luat o atitudine mai serioasă față de pasiunea mea din copilărie mai târziu, când m-am copt un pic

Mă plimbam prin oraș și îmi concentram atenția pe reminescențele trecutului: inscripții, pavaj, stâlpi. Le analizam cu mult interes și încercam să găsesc o descriere istorică a acestora. Interesul s-a transformat în hobby când am aflat că în Chișinău au existat tramvaie. Anume atunci am înțeles că nu știu nimic despre istoria orașului meu natal și am vrut să îmi umplu bagajul de cunoștințe. E de mirare faptul că cea mai mare parte a chișinăuienilor, de asemenea, știu foarte puține. Încearcă să îi pui cuiva vreo întrebare despre trecut, foarte puțini îți vor putea da un răspuns integru. Mi-am asumat responsabilitatea să corectez situația.

 

  • Din acel moment au trecut un pic mai mult de 10 ani

La început colectam fotografiile vechi, cărțile și publicațiile. Am acumulat destul de multă informație care trebuia sistematizată. Am hotărât să o fac sub forma unui site - comod nu doar pentru mine, dar și pentru cei interesați. Astfel în februarie 2008 a apărut proiectul „Orașul meu Chișinău” (oldchisinau.com), de care mă ocup până în ziua de azi.

 

  • În scurt timp am înțeles că nu voi putea gestiona de unul singur tot volumul de lucru

Am avut noroc de mulți oameni interesați. Astfel, în același an pe site a apărut un forum, care a devenit un depozit de informații utile, nu doar despre istoria Chișinăului, dar și despre alte orașe ale Basarabiei vechi și Transnistriei.

Oamenii împărtășesc informații și completează publicațiile unul-altuia. Per general, forumul este o descoperire. Niciuna din frazele apărute aici nu rămâne neanalizată. Există probabilitatea să primim informații veridice din surse credibile și diverse.

Articolele pe site sunt sortate după categorii, iar pe blog apar sub formă de lentă de noutăți. Mai mult ca atât, blogul permite să ieșim la un nou nivel de comunicare cu cititorii. Ei pot comenta, pune întrebări, exprima aprobarea sau dezaprobarea. 

 

  • Fiecare clădire veche are amprenta trecutului

Sunt multe exemple de istorie stradală. Pentru a te cufunda în trecut, nu e obligatoriu să stai ore în șir în biblioteci și să răsfoiești publicații, e suficient să te deconectezi de la propriile gânduri și să privești prin părți. Acordați atenție detaliilor, uitați-vă la obiectele pe lângă care treceți sute de ori. Următoarea privire poate fi cea fericită. 

 

  • Știați că în Chișinău s-au păstrat câteva zeci de trape de canalizare din fontă, frumoase, din perioada prerevoluționară?

Trapele fabricii Serbova și a biroului de apeduct Iu. Levinskii până în prezent servesc orașului și îl înfrumusețează. Cei care au un ochi isteț pot observa burle vechi cu un relief interesant sau rămășițe de coloane din fontă, din care sute de ani în urmă oamenii din casele vecine colectau apă. Oamenii deosebit de curioși găsesc panouri vechi fixate pe copaci, sau încearcă să descifreze inscripțiile semișterse de pe clădiri, care păstrează multe surprize. Panoul de pe ușa unei case de pe str. V. Alecsandri, comunică faptul că stăpânii acestei case din 1934, erau abonați la o companie de radiocomunicații. Panourile vechi, păstrate într-un mod miraculos pe fațada casei nr. 22 de pe str. Armenească, povestesc că în perioada antebelică acolo a fost mai întâi o reprezentanță a comercianților companiei Ford, după care un magazin de lac și vopsele al lui Bruhis.

 

  • Mă străduiesc să nu îmi exprim părerea personală în articole

Cititorul meu știe să analizeze, să suprapună faptele și să facă concluzii, cu toate că oamenii sunt diferiți. Sunt și dintre cei care văd totul în alb sau negru. La început încercam să înțeleg cauza nemulțumirii lor, dar în scurt timp am înțeles că  nu are sens să o fac. Nu-mi este interesant să analizez nemulțumirea, pentru că sunt departe de lucrurile mărunte care stau la baza disputelor dintre oameni.

 

  • Conștientizez faptul că sunt orașe mult mai frumoase ca al nostru, țări mai atractive și mai confortabile pentru trai și locuri mai bogate în istorie

Dar poporul nostru în linii mari nu se deosebește mult de restul omenirii. Sunt patriotul Pământului și nu-mi plac lucrurile care separă oamenii.

Chișinăuienii din trecut puțin se deosebesc de cei contemporani. Sunt sigur că printre ei erau huligani care desenau pe pereți. Apropo, desenele stradale nu au ajuns până în zilele noastre, iar inscripțiile scobite s-au mai păstrat pe alocuri. Un trecător atent va atrage atenția la spitalul de boli infecțioase „T. Ciorbă”. Un anumit Balan Ilie în anul 1919 și-a lăsat amprenta pe perete. Exemplul lui a fost urmat de un alt cetățean care și-a lăsat semnătura puțin lizibilă în 1933. Exemplul a fost infecțios și a fost repetat în 1959, când un alt pacient plictisit și-a lăsat inițialele pe perete.

 

  • Orice oraș, în primul rând, este reprezentat de locuitorii acestuia

Cum arată orașul astăzi și cum va arăta mâine depinde doar de locuitorii acestuia. Situația deplorabilă a tezaurului istoric al Chișinăului este rezultatul direct al acestui fapt. Dacă o să povestim locuitorilor Chișinăului despre istoria lui bogată și interesantă, și o să le cultivăm dragostea și interesul pentru ea, ei vor începe mult mai grijuliu să se comporte cu ceea ce a rămas de la Chișinăul vechi. Sper că voi putea să aduc aportul meu mic la acest fapt.