Izzy Izvne: Trebuie încă să cresc, dar un mic pas pentru Moldova, totuși l-am făcut

Izzy, pseudonimul sub care artista își ascunde cu insistență numele, a ajuns pe paginile cărții „100 European Graffiti artists”, fiind prima și unica moldoveancă cu astfel de performanțe

A devenit pasionată de graffiti o dată cu apariția culturii hip-hop în viața ei. Este o fată activă care înfrumusețează pereții orașului Chișinău cu desene apreciate la nivel european de experții în această artă. Izzy, pseudonimul sub care artista își ascunde cu insistență numele, a ajuns pe paginile cărții „100 European Graffiti artists”, fiind prima și unica moldoveancă cu astfel de performanțe.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Izzy Izvne (pseudonim)
Data nașterii: 7 octombrie 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: superioare în economie
Domeniu: cultură, artă, graffiti
Realizări: prima moldoveancă care a apărut în topul 100 European Graffiti artists

 

  • Graffiti este o artă stradală și aici nu există canoane, reguli sau preferințe

Aceasta este o libertate de alegere a fiecărui pictor. Momentan în lume există o mulțime de neimaginat de stiluri, forme și tendințe. Deși există anumite momente care le unesc pe toate. Nu se învață neapărat la o școală. Puțini sunt cei care din prima realizează lucrări bune, totul vine cu timpul și prin muncă. Plus, experiența încă pe nimeni nu a dat de gol.

 

  • Cu referire la graffiti, Chișinăul este un oraș destul de gol de aceea nu întâlnesc probleme în alegerea locului

Mi se întâmplă să găsesc pereți care îmi plac și apoi cer permisiunea legală. De obicei asta implică o serie de întrebări și bătăi la ușă, dar ne descurcăm. Această pasiune a venit singură, o dată cu interesul meu pentru cultura hip-hop.

Mă atrage libertatea în această cultură. Dacă e să vorbim despre inspirație, atunci eu o găsesc în tot ce mă înconjoară, de la oameni până la diverse situații, muzică, vreme și așa mai departe.

 

  • În ultima vreme, arta graffiti devine tot mai populară la noi în țară

Desigur apar oameni care vor să vadă un astfel de desen la ei acasă, la birou, cafenele, etc. Ei se adresează adesea la mine, ceea ce nu poate decât să bucure, fiindcă așa pot să îmi monetizez pasiunea. Dacă știi cum să o faci bine – din graffti se poate câștiga.

 

  • Îmi place să desenez mai mult pentru mine

Din clasică – numele meu, conform unui scenariu deja pregătit, într-un loc rezervat din timp. Dacă în căști sună muzică bună și te însoțește vreme bună, atunci aceste câteva ore sunt de neprețuit. E greu să zic cât timp îmi ia un desen. Depinde de mărimi, loc, timp, vopsea, etc. Ar putea lua de la 5 minute până la câteva zile. Uneori poți lucra și o lună la un singur desen.

 

  • Să ajung în cartea 100 European Graffiti artists”…

Trebuie să recunosc că mi-a fost foarte plăcut, dar trebuie încă să cresc până la nivelul majorității artiștilor din această carte. Dar măcar un mic pas pentru Moldova, totuși l-am făcut.