Jan Drobeniuc – doar medicina preventivă poate face diferenţă în calitatea vieţii oamenilor

E moldovean, dar de 17 ani munceşte în SUA. În 1988 a inițiat primul program universal de vaccinare a nou-născuților împotriva Hepatitei B de la noi din ţară

E moldovean, dar de 17 ani munceşte în SUA, la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Asta, după un stagiu de muncă de peste 10 ani la Centrul Naţional de Sănătate Publică din Moldova unde, în 1988 a inițiat primul program universal de vaccinare a nou-născuților împotriva Hepatitei B de la noi din ţară. A ajuns în ţara tuturor posibilităţilor prin intermediul unui proiect de colaborare cu instituţia la care acum este angajat. A hotărât să rămână definitiv acolo, deoarece, spune el, avea mai multe posibilităţi de a se dezvolta profesional. Aşa a şi fost, la scurt timp după ce s-a mutat în America a primit distincția de „Cercetător Extraordinar” din partea autorităţilor americane.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Jan Drobeniuc
Data naşterii: 1962
Locul nașterii: s. Cernoleuca, Donduşeni
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Moldova, Academia de Ştiinţe Medicale din Moscova, Rusia
Domeniu: știință, medicină - virusologie/epidemiologie
Realizări: inițiatorul programului de vaccinare contra Hepatitei B a nou-născuților din Moldova

 

  • Medicina, un domeniu mereu nou

Nu m-am limitat doar la finisarea Facultăţii de Medicină, specialitatea igienist-epidemiolog pe care am ales-o, dar am vrut mereu să mă perfecţionez. După universitate am aplicat și am fost admis la aspirantură la Institutul de Virusologie „D. Ivanovski” din Moscova, Rusia. După trei ani de studii am susținut teza de doctorat, revelând prevalența Hepatitei B în Moldova. Rezultatele lucrării, deşi au scos în evidenţă nişte realităţi grave, au contribuit la rezolvarea acestei probleme.

 

  • Cea mai mare reuşită este faptul că am iniţiat primul program pilot de vaccinare a nou-născuţilor contra Hepatitei B din Moldova

Imediat după ce am susţinut teza de doctor la Moscova, la întoarcere am adus cu mine 800 de doze de vaccin. Multe țări deja aveau un astfel de vaccin, noi însă nu, deşi infecția era destul de răspândită la noi în ţară. Eu am căutat posibilități să facem rost de acest vaccin pentru a începe imunizarea nou-născuților şi la noi. Cu datele studiului meu am reușit să conving autoritățile de la Ministerul Sănătății din fosta URSS de necesitatea unei astfel de vaccinări. Ca urmare a imunizării au putut fi evitate hepatitele cronice, cirozele sau cancerul de ficat la copii.

 

  • Această lucrare a avut o rezonanță globală

Astfel, împreună cu studii asemănătoare făcute ulterior în alte țări, cercetarea mea a stat la baza fondării unui departament nou în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, al cărui obiectiv era de a schimba paradigma practicii administrării preparatelor injectabile – SIGN (Safe Injection Global Network). În rezultat s-a creat o generație nouă de instrumente medicale care nu mai pot fi refolosite, chiar dacă cineva ar încerca. Am mai avut o lucrare-cheie ce ține de studierea epidemiologiei hepatitei E, în care am demonstrat potențialul transmiterii infecției de la porcine. Această lucrare până în prezent este citată la diferite conferințe internaționale.

 

  • Dacă m-aș întoarce acasă neapărat aș merge să muncesc în domeniul medicinii preventive

În Moldova aş vrea să-mi pun în practică cunoștințele acumulate în SUA anume în Medicina Preventivă. Asta pentru că numai acest domeniu poate face cu adevărat o diferență în calitatea vieții oamenilor.