Lidia Scarlat şi Max T. Ciorbă – inițiatorii proiectului „100 de movile”, dedicat muzicii etno

Lidia Scarlat şi Max T. Ciorbă fac parte din echipa din șase oameni – creatori ai filmului documentar „100 de movile”, la baza cărui stau cercetări la tema muzicii etno

Chiar de la etapa incipientă proiectul a trezit curiozitatea societății internaționale. Echipa film-makerilor, constituită din șase oameni, a cutreierat timp de trei luni Moldova şi România, colectând date despre folclor. Și, iată că azi se află pe ultima sută de metri la etapa de montare.    

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Lidia Scarlat 
Data nașterii: 30 decembrie 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: facultatea Arte Mediatice, Royal Holloway University of London
Domeniu: artă, cinematografie
Realizări: creatoarea proiectului „100 de movile”

 

 

Nume, Prenume: Maxim Ciorbă
Data nașterii: 4 aprilie 1991
Locul nașterii: Chișinău
Studii: facultatea Regie Film, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Domeniu: artă, cinematografie
Realizări: creatorul proiectului „100 de movile”

 

Maxim Ciorbă

  • Proiectul 100 de movile” este un omagiu pentru bunelul meu, care a fost muzician

El și-a dedicat toată viața muzicii etno, neavând ambiții prea mari la capitolul „laude și onoruri”. În film încercăm să descoperim rămășițele sincerității profunde, când arta este percepută ca un întreg cu viața cotidiană a unui om, și nu ca modalitate, prin intermediul căreia omul se retrage atunci când e obosit sau se retrage în spiritualitate sau când vrea distracții.

 

  • Protagonistul este un elvețian – consumator de folclor

Prin prisma lui am încercat să vedem cum stau lucrurile cu muzica etno autentică și cea modernă în Moldova și România – două țări cu o istorie și respectiv cultură similară. Doar privindu-ne pe noi înșine cu ochii unui străin putem să apreciem valorile pe care le avem. Pe parcursul filmului un potențial spectator va înțelege cât de bogați suntem, chiar dacă drumurile sunt proaste și oamenii săraci. O să-și dea seama de faptul cât e de important pentru un popor să-și păstreze o părticică de cultură intactă pentru milenii.

 

Lidia Scarlat

  • Pe parcursul filmului încercăm să înțelegem care este menirea folclorului modern

Îmbinarea motivelor etno autentice și a biturilor caracteristice muzicii contemporane este tratată de unii drept o profanare a culturii, pe când alții zic că e unica posibilitate de a trezi interesul ascultătorului contemporan, obișnuit să consume muzică lights, pentru folclor. Deși ne dăm seama că întrebarea este una retorică, nu am ezitat să ne întâlnim cu reprezentanții stilului etno în Moldova secolului 21 – trupa „Zdob şi Zdub”, Vali Boghean, Anatol Ștefăneț, pentru a colecta comentarii valoroase.

 

  • Filmul va dura 1 oră şi 20 de minute – deja montăm ultimele cadre

Nu demult am fost contactați de reprezentanții televiziunii din Estonia, care țin să prezinte cercetările noastre publicului estonian. Acest lucru demonstrează faptul că fructul muncii noastre nu va fi apreciat doar de un public restrâns, ci va trezi interesul oamenilor de rând. Trebuie să menționăm că nu a fost deloc ușor să ducem ideea până la capăt – am fost puternic demoralizați atunci, când la jumătate de drum ni s-a furat aparatajul. Dar, faptul că într-un final am atins scopul propus ne oferă încredere în reușitele zilei de mâine, unde vor fi noi proiecte și noi provocări.

 

Video