Livyka Shtirbu-Sokolov: „îmblânzitoarea” pianului

Livyka Shtirbu-Sokolov este o tânără pianistă din Republica Moldova, care s-a împrietenit cu acest instrument muzical încă de la vârsta de şase ani jumate

Pianul este unul din cele mai nobile instrumente muzicale. Dacă ajungi să îi stăpâneşti clapele albe şi negre, ai şansa de a reda cele mai divine sunete. Livyka Shtirbu-Sokolov este o tânără pianistă din Republica Moldova, care s-a împrietenit cu acest instrument muzical încă de la vârsta de şase ani jumate. Acum are 16 ani, dar a rămas fidelă pianului, graţie căruia a cucerit scene şi inimi din mai multe ţări ale lumii. Livyka a avut ocazia să participe la concursuri şi festivaluri cu renume, alături  de cele mai sonore nume ale muzicii. Şi asta nu e tot…

Notă: S-a născut la 6 ianuarie 1998, Chişinău.

 

  • Am început să cânt la pian la vârsta de şase ani jumate

Dragostea pentru muzică am moştenit-o de la părinţii mei, cărora vreau să le mulţumesc pentru suportul acordat. Acum sunt în clasa IX-a, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”din capitală, clasa doamnei Tatiana Sviridov, Maestru în Arte.

Debutul meu pe o scenă a fost în anul 2006, la Sala cu Orgă din Chişinău. Am primit atunci menţiunea pentru “Debut Strălucit” din partea doamnei Larisa Zubcu, directoarea Sălii. Eu cred că a fost cu succes, pentru că au urmat şi alte performanţe.

 

  • Am participat la foarte multe concerte, concursuri şi festivaluri, fiecare fiind unic în felul său

De la fiecare am preluat diverse experienţe, am trăit emoţii la intensitate maximă şi am adunat mulţi prieteni. Am evoluat alături de marele Vladimir Spivakov, în 2008, în cadrul festivalului „Moscow meets friends”.  În anul 2010 am fost cel mai tânăr participant la festivalul din Gstaad, Elveţia, la „Menuhin Festival”. Aceeaşi performanţă am repetat-o şi în 2012. Tot în Elveţia am obţinut premiul special Patricia Kopatchinskaja, ambasadoarea internaţională a Fundaţiei „Terre des Hommes”  (2009). Am evoluat în 2010 la festivalul „Rising stars in Kremlin”, sub patronajul Primei Doamne de atunci a Rusiei, Svetlana Medvedeva.  La cunoscutele „Jocuri Delfice” am adus medalii pentru ţara noastră – aur în 2010 (Chşinău, Republica Moldova) şi argint în 2013, (Novosibirsk, Rusia). Ultima mea evoluţie pe o scenă internaţională a fost chiar în acest an la Eurovision Song Musician din Germania. Este prima dată când  Moldova participă la această competiţie, iar eu am avut deosebita onoare să îmi reprezint ţara.

 

  • Cu mare drag am cântat şi la noi acasă, în Moldova

Am obţinut premiul I la Concursul Naţional al Tinerilor Instrumentişti „Antonina Lucinschi” (2008), locul I la Festivalul Internaţional „Golden Wings” (2009) sau am evoluat la Festivalul Internaţional al Artelor „Plai Natal” unde am luat, de asemenea, locul I.

 

  • Fiecare succes are în spatele său multe ore de muncă

Pentru fiecare concert, festival, competiţie depun suflet mult şi muncă. Fără aceste două calităţi nu ajungi departe.  Îmi doresc să ajung  să evoluez în mai multe ţări din lume şi să am un repertoriu vast de piese.

 

  • Am mulţi compozitori preferaţi

P.I.Tchaikovsky, A.N. Skriabin, R.Shchedrin,  M. Bruch, B. Bartok,  S. Rachmaninov, D. Shostakovich, S. Prokofiev, G. Verdi. Melodiile lor mă inspiră şi chiar le interpretez cu mare drag la pian.

 

  • În timpul liber îmi place să citesc

Lucrările mele preferate sunt „Un veac de singurătate” de Marquez şi „Conversaţii cu Dumnezeu” de Neale Donald Walsh. Mai sunt pasionată de astrologie, tot felul de informaţii mistice şi numerologie. Însă, cred că destinul e în mâinele noastre!