Marcel Ivanov – nu am fost norocos, merit tot ceea ce am obținut

Este născut în Moldova, dar a cunoscut succesul peste hotare, mai exact în Marea Britanie, unde acum muncește la unul dintre cele mai mari spitale din Anglia - Royal Hallamshire, Sheffield

Este născut în Moldova, dar a cunoscut succesul peste hotare, mai exact în Marea Britanie, unde acum muncește neurochirurg și chirurg spinal la unul dintre cele mai mari spitale din Anglia - Royal Hallamshire, Sheffield. După numeroase studii și stagieri în mai bine de șase țări a reușit să devină și membru al mai multor organizații profesionale, printre care Royal College of Surgeons, British Association of Spine Surgeons, American Associations of Neurological Surgeons, North American Spine Society, etc. Pe lângă aceasta, este și lector la Universitatea Sheffield, Anglia.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Marcel Ivanov
Data nașterii: 4 martie 1973
Locul nașterii: Briceni
Studii: Colegiul Republican de Medicină din Chișinău; Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, România; stagii de practică în Germania, Finlanda, Belgia, Italia, SUA, Marea Britanie
Domeniu: știință, medicină – neurochirurgia și chirurgia spinală

 

  • Au fost mai mulți factori care m-au motivat să aleg medicina

Cei mai importanți au fost, probabil, interesul meu față de misterele și mecanismele naturii și influența medicilor, cunoștințe de familie, care erau oameni interesanți și inteligenți. Datorită lor am putut să văd fericirea și recunoștința pe fețele oamenilor atunci când se transformau, treptat, din bolnavi în sănătoși. Era un fel de magie pe care vroiam să o cunosc.

Medicina este o artă care, pe lângă calitățile înnăscute, necesită pregătire îndelungată, inițial de la „maeștrii” cu experiență, apoi e nevoie de autodezvoltare. Aceasta, la rândul ei, necesită mult efort, dar și sacrificii. Pentru specialitățile chirurgicale în special, pe lângă minte ascuțită mai e nevoie de finețe în mișcare, ochi ascuțit, dar și o inimă puternică. O parte din cele necesare sunt de la Dumnezeu și părinți, celelate se pot învăța.

 

  • Prima mea operație am făcut-o acum 14 ani și s-a petrecut pe la ora două noaptea

Era un pacient tânăr, cu un traumatism cerebral. Tânărul a avut noroc și și-a revenit, pentru că s-a intervenit la timp. Pe parcurs însă, complexitatea operațiilor a crescut, astfel că, în prezent efectuez operații și pe coloana vertebrală și măduva spinării. Este un domeniu extrem de complex, în care ore întregi mă lupt pentru a salva un milimetru din măduva spinării – acel milimetru care face diferența între un om care va putea să meargă și un om care ar putea să rămână în căruciorul cu rotile pentru toată viața.

Până acum, în Marea Britanie am efectuat în jur de două mii de operații pe creier, măduva spinării și la coloana vertebrală. Însă, în fiecare săptămână acest număr crește. Pe lângă acestea, pot adăuga încă vreo trei mii de operații făcute în România, Germania și alte țări ale lumii.

 

  • Am participat și la o misiune de caritatea în Bangladeș

În această parte a lumii sistemul de sănătate este destul de precar. Aici sunt foarte frecvente traumatismele de coloană, iar statul nu-și permite să ofere un tratament adecvat pentru toți. Astfel, în 1979, la inițiativa unui fizioterapeut britanic, aici a fost înființat un centru de reabilitare pentru cei paralizați, unde am operat și eu. Aici doctorii operează fără remunerare financiară. Pentru mine a fost o experiență care m-a făcut să privesc lumea cu alți ochi.