Marcel Spătaru – fondatorul și președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale (CMJI)

Într-o seară a anului 2000 Marcel Spătaru și-a adunat prietenii și au dat start primei ședințe elitare a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Într-o seară a anului 2000, când mulți dintre adolescenți își petreceau serile prin localuri sau la cinema, Marcel Spătaru și-a adunat prietenii și au dat start primei ședințe elitare a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. CMJI are în curând 15 ani, iar prin rundele lui deja au trecut mai mult de o mie de tineri. Și toate astea datorită fondatorului, tot el și președintele de onoare al clubului, Marcel Spătaru care, deși activează și locuiește la București, revine în Republica Moldova doar pentru a realiza emisiunile „Erudit Cafe” și a contribui la dezvoltarea activităților clubului.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Marcel Spătaru
Data nașterii: 13 august 1981
Locul nașterii: Ștefan Vodă
Studii: Licență în Politologie, Universitatea de Stat din Moldova, Master în Administrarea Afacerilor la Institutul Francez de Administrare şi Gestiune (Sofia, Nantes), Master în Studii Europene Aprofundate la Colegiul Europei (Varșovia)
Domeniu: cultură
Performanțe: Fondator și Președinte de Onoare al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale CMJI

 

  • Totul a început de la o pasiune pentru jocurile de cultură generală pe care o împărtășea generația de adolescenți din care am făcut parte

În anii de liceu, am avut norocul să fac parte dintr-o comunitate frumoasă care practica dezbaterile, iar în facultate foștii jucători de dezbateri au descoperit o nouă pasiune – jocurile intelectuale. Nu inventasem roata. În mare parte am preluat conceptul de la emisiunile televizate, pe care le-am adaptat pentru comunitatea noastră.

 

  • Clubul a crescut rapid, dar a rămas mult timp un grup de inițiativă, fără personalitate juridică

Numărul competițiilor s-a mărit considerabil, ca de altfel și numărul echipelor. S-a dezvoltat o comunitate on-line, am început să organizăm tabere de vară pentru elevi. Multiplicarea activităților a antrenat și necesitatea înregistrării oficiale, care a venit în 2007. Acest lucru ne-a permis să ne extindem și mai mult activitatea, să atragem mai mulți parteneri și să dezvoltăm o emisiune televizată – „Erudit Cafe”, la Moldova1.

 

  • Timp de 15 ani de existență, la jocurile clubului au participat mii de tineri

Câteva zeci dintre ei au format un nucleu ș s-au implicat foarte mult în dezvoltarea clubului și a jocurilor intelectuale în general. În mod special, este vorba de al doilea președinte al clubului, Alexandru Fală și actualul președinte, Octavian Sirețeanu, în mare parte datorită cărora CMJI s-a dezvoltat și mai mult în ultimii ani. În 2008 și 2014, CMJI a fost premiat pentru activitatea sa de Ministerul Tineretului și Ministerul Educației.

 

  • Nu cred că intelectul este neapărat condiționat genetic

Cred că mai mult contează educația și mediul în care crește o persoană. Este indispensabilă și o anumită curiozitate naturală, care este probabil înnăscută. Totuși, pentru ca cineva să devină un adevărat intelectual, rețeta succesului este arhicunoscută – 98% muncă și 1% talent. Și 1% noroc, bineînțeles.

 

  • Nu am o listă de valori bătute în cuie pe perete

Sper că ceea ce fac este în primul rând în beneficiul apropiaților mei, al familiei mele și al copilului meu.  Am avut întotdeauna o pasiune pentru jocurile intelectuale și întotdeauna am sperat că ceea ce facem împreună cu echipa din CMJI este util pentru generațiile care vin din urma noastră. În afaceri, respect spiritul de antreprenor și prefer ca un coleg sau un angajat să greșească încercând decât să fie fără cusur, dar și fără inițiativă.

 

  • Moldova m-a ales pe mine înainte ca s-o aleg eu pe ea, atunci când mi-a oferit o educație de calitate într-o perioadă totuși dificilă a istoriei sale

Este adevărat, am făcut studii în occident și am fost plecat pentru o perioadă de câțiva ani din țară, fără a pierde însă definitiv contactul cu Republica Moldova și comunitatea de jocuri intelectuale de aici. A fost mai degrabă un concurs de împrejurări faptul că am revenit în patrie după trei ani de studii, iar la întoarcere m-am implicat și mai mult în viața clubului.

 

Pentru mai multe detalii, vă invit să vizitați pagina noastră de internet www.cuc.md și pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/groups/ceundecand.