Maria Cristea: Crearea unui costum național este o mare responsabilitate

În calitate de director al Casei Portului Popular „Casa Cristea”, i-a îmbrăcat pe cei mai de vază oameni de cultură ai Republicii Moldova

Probabil calificativul de  meșter faur a fost inventat pentru a cuprinde personalitatea distinsei doamne Maria Cristea. Cu o istorie în arta broderiei de mai bine de 30 de ani oficial şi, de facto, întreaga viaţă, Maria Cristea, promotoare a valorilor naționale, a obţinut pe bună dreptate ordinul Gloria Muncii. Cunoaște toate tipurile de broderie și cum trebuie să arate un costum național veritabil. În calitate de director al Casei Portului Popular „Casa Cristea”, i-a îmbrăcat pe cei mai de vază oameni de cultură ai Republicii Moldova, iar iile create de ea le găsiți cu siguranță în toate colțurile lumii.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Maria Cristea
Data nașterii: 14 decembrie 1955
Locul nașterii: s. Ulmu, Lăpușna
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică și Cibernetică
Performanțe: meșter popular, fondatoarea Casei Portului Popular „Casa Cristea”

 

  • Clienții de bază au fost întotdeauna ansamblurile de jocuri populare, orchestrele naționale, soliștii

Toți oamenii implicați în cultivarea tradițiilor prin cântec și dans, plus colectivele artistice ale diferitor instituții. În ultimii ani de când ia a revenit în vogă, mulți își doresc o ie pur și simplu pentru a o purta. Sunt tineri, mirese, nou-născuți și oameni în etate care îi oferă iei un loc de cinste în preferințele lor.

 

  • Există problema iilor kitschoase unde sunt o groază de ornamente inventate și neorganizate care, de fapt, duc în eroare

O astfel de piesă vestimentară nu trebuie să fie numită ie, este pur și simplu o bluză brodată.

 

  • Când am început să lucrez, mi-am notat undeva că nu-mi doresc să îmbrac o țară întreagă în costum național

Ar fi ridicol ca să-i vezi pe toți în opincă și în costum național umblând pe străzi fiindcă nu ne întoarcem în secolul trecut. Totuși să porți niște elemente naționale pe haina ta este deja un lucru frumos. Este un respect față de tradiții și, în special, față de sine. Pentru a reuși este foarte important să te respecți, iar te respecți atunci când îți vorbești limba ta, îmbraci un port național și îți iubești neamul.

 

  • Ia este o piesă vestimentară foarte interesantă

Cine își închipuie că știe totul despre portul național dacă a realizat o ie păstrând pur și simplu niște elemente de bază - atunci se greșește amarnic. Noi avem o sumedenie de stiluri de broderie care fac parte din istoria noastră și merită descoperite.

Am brodat tot timpul fiindcă am trăit într-o casă plină cu broderii.

 

  • Casa Cristea este casa care i-ar îmbrăca absolut pe toți

Sunt puțini interpreți care nu și-au creat costumele la noi. Nu doar că i-am îmbrăcat, dar le-am creat stilul. Toate orchestrele profesioniste sunt îmbrăcate la noi precum și soliștii de muzică populară.

 

  • Nu putem accepta oricare broderie pe ii

Este o  responsabilitate foarte mare în crearea unei ii. Ministerul Culturii ar trebui să intervină fiindcă se fac ii și costume naționale kitschoase care pot duce lumea în eroare. Trebuie respectate anumite reguli transmise prin tradiție și istorie, iar în momentul în care nu există bunul simț, trebuie implicată legea.

 

  • Câteodată închid ochii și pur și simplu văd un model de ie

Când am în cap un model de ie, tocmai mi se încălzesc palmele în dorința de a trece la treabă cât mai curând. Atunci când brodez eu nu lucrez, eu mă relaxez. Alteori vine un client care este atât de obsedat de ideea frumoasă de a avea o ie că tocmai îți dorești și tu să o realizezi mai repede.

 

  • Valorile și tradițiile pot fi cultivate prin generații

Avem și noi un viitor atâta timp cât avem familii care își educă copilul în spiritul tradiției și dragostei față de neam.