Maria Toma: Câștigul a oferit posibilitate echipei să vină în ajutorul oamenilor din țară

Liderul echipei - Maria Toma, alături de colegele sale - a muncit asupra proiectului „Apă Pură”, care permite informarea oamenilor la capitolul calitatea apei

La concursul IT Technovation Challenge 2014 desfășurat în SUA, San Francisco, 4 eleve din satul Ștefănești au fost remarcate de către jurați, obținând într-un final victoria râvnită. Liderul echipei - Maria Toma, alături de colegele sale - a muncit asupra proiectului „Apă Pură”, care permite informarea oamenilor la capitolul calitatea apei. Despre utilitatea acestuia, impresii și planuri de viitor aflăm chiar din primele surse.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Maria Toma
Data naşterii: 21 septembrie 1996
Locul nașterii: satul Ștefănești, raionul Florești
Studii: elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Ștefănești
Domeniu: știință

 

Aplicaţia „Apă Pură”, mai întâi de toate, este o aplicație care permite oamenilor să aleagă din ce fântână să ia apă, apreciind calitatea acesteia.

Victoria în cadrul concursului IT Technovation Challenge 2014 este o nouă etapă, care conduce spre un succes, spre posibilitatea de a ajuta cât mai mulți oameni, aducând informație oricui despre problema apei, existentă în Moldova. Îmi place lucrul în domeniul IT, poate în viitor voi studia mai multe din acest domeniu, acum însă doar mă bazez pe principiul de a ajuta nu doar locuitorii satului meu dar și ai întregii țări.

Munca în echipă presupune o mai mare responsabilitate, deoarece, dacă am început să lucrăm împreună, deja trebuie să ne acomodăm și mereu să găsim o soluție care ne-ar avantaja pe toate patru. Deja alegerile sunt făcute de comun acord, iar pronumele „noi” capătă o mai mare importanță.

Stereotipul precum că femeile sunt mai slabe în materie de IT a fost doborât, iar aplicaţia inventată vine să confirme acest fapt. Să fiu sinceră, mă mândresc că am ajuns și am participat la acest concurs complicat, care implică și cere multă responsabilitate de care noi fetele am dat dovadă. Viața mea nu   s-a schimbat cu nimic, doar că uneori, mergând pe stradă, cineva mă poate opri pentru a mă întreba dacă sunt fata cea care a fost în America. Și dacă tot vorbim despre femei, nu pot să nu menționez aportul unor doamne atât de dragi mie. Este vorba despre cadrele didactice din liceu, directoarea care ne-a susținut până în ultima seară, mama și întreaga familie. Acest fapt, însă, nicidecum nu vine să pună bărbații pe locul doi, pentru că în tot acest timp ei au fost alături de noi. Toți, începând cu tatăl meu și terminând cu Chip, un voluntar, profesor de engleză, care împreună cu prietena lui, Julie Carter au depus mult efort ca să ne învețe totul pentru a ajunge și a lua Premiul Mare în această competiție.

Concursul din San Francisco a deschis mai multe oportunităţi pentru noi, am avut ocazia să cunoaștem oameni care ne-ar putea ajuta oricând am avea nevoie. Chiar dacă încă nu mi s-a propus să fac un schimb de experiență, cred că în viitor voi pleca în America. Cu toate astea chiar și acasă îmi pot continua studiile pentru că aici totul începe să se dezvolte și asta mă bucură enorm de mult. Între timp, încercăm să ne gândim la începutul unei mici afaceri și să ne creăm un viitor de unii singuri.