Mihaela Bîrcă: Posibilitatea de a avea apă potabilă de calitate este un lux în zilele noastre

Tânără ambițioasă din satul Ștefănești, împreună cu alte trei colege din localitate, a luat premiul mare în cadrul concursului IT Technovation Challenge 2014

Mihaela Bîrcă este o tânără ambițioasă din satul Ștefănești care, împreună cu alte trei colege din localitate, a luat premiul mare în cadrul concursului IT Technovation Challenge 2014. Competiția a avut loc în SUA, San Francisco, iar proiectul care le-a adus victorie este întitulat „Apă Pură”. În cele ce urmează, vom afla de la Mihaela despre felul în care lucrează aplicația inventată, despre răbdare și despre munca în echipă.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Mihaela Bîrcă
Data naşterii: 18 iulie 1998
Locul nașterii: satul Ştefăneşti, raionul Floreşti
Studii: clasa X-a Liceul Teoretic Ştefăneşti
Domeniu: știință

 

Aplicaţia „Apă Pură”, mai întâi de toate, este o aplicaţie care le permite oamenilor să găsească mai multă informaţie despre calitatea apelor din satul nostru și localizarea fiecărei fântâni faţă de casa persoanei care se foloseşte de aplicaţie cu ajutorul GPS-lui. Ea îi ajută pe oameni să găsească fântâna cu apă mai bună şi să vadă microorganismele care persistă în ea.

Victoria în cadrul concursului IT Technovation Challenge 2014 este o nouă etapă, care conduce spre noi oportunităţi în alegerea carierei şi realizarea unor scopuri. Victoria în cadrul concursului mi-a oferit şansa de a vedea de ce sunt în stare şi unde pot ajunge dacă îmi stabilesc un scop. De asemenea, am realizat că împreună putem face ceva folositor pentru cei care ne înconjoară.

Munca în echipă presupune o mai mare responsabilitate, deoarece fiecare dintre noi avea domeniul său în care lucra aparte. Una fără de alta nu puteam crea această aplicaţie şi nu puteam câştiga acest concurs. Și chiar dacă fiecare dintre noi avea de lucrat asupra unui singur segment, împreună eram o putere. Fiecare dintre noi și-a adus aportul și sprijinul în ceea ce înseamnă victorie colectivă.

Stereotipul precum că femeile sunt mai slabe în materie de IT a fost doborât. Aplicaţia inventată vine să confirme acest fapt, mai ales că am câştigat un concurs atât de important pentru noi, dar şi pentru Moldova. Până la urmă, dacă îţi place şi te descurci în domeniul IT, nu are importanţă dacă eşti baiat sau fată. Noi nici nu ne-am gândit la acest stereotip, pentru că această competiție a fost doar pentru fete. Da, la sigur suntem mândre de faptul că am câştigat un concurs internaţional, mai ales că suntem 4 fete simple de la sat. Performanța noastră a fost mai mult o dorință de a oferi locuitorilor din mediul rural și din cel urban posibilitatea de a avea apă potabilă de o calitate înaltă, pentru că apa este o resursă extrem de importantă.

Concursul din San Francisco nu a deschis mai multe oportunităţi pentru noi în plan de învăţămînt, adică nouă nu ni s-a propus să plecăm în America, să învăţăm, chiar dacă acolo, desigur, sunt şanse mai mari. Cu toate astea, suntem de părerea că și la noi în ţară, de asemenea, poţi începe ceva bun, ceva ce va fi folositor pentru statul nostru.