Mihai Ostahi - să fii pictor nu este atât de ușor, dar e frumos să faci din pasiunea ta profesie

Deși este tânăr, a reușit să se facă remarcat în domeniul artei plastice din Moldova

Pictează de când se ține minte. De la patru ani a început să deseneze tot ce găsea prin casă. Pasiunea pentru pictură a apărut de la sine, însă recunoaște că a fost influențat, indirect, de tatăl său, care este și el pictor de profesie. Deși este tânăr, a reușit să se facă remarcat în domeniul artei plastice din Moldova. A participat la mai multe expoziții și, deja de câțiva ani, încearcă să-și câștige existența comercializând unele dintre lucrările sale. Vede arta plastică ca o profesie, și nicidecum ca o pasiune trecătoare. De aceea, pentru a deveni un plastician în toată legea, acum își face studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Mihai Ostahi
Data nașterii: 7 ianuarie 1993
Locul nașterii: c. Ruseștii Noi, Ialoveni
Studii: Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Domeniu: artă
Realizări: participarea la mai multe expoziții de arte plastice și comercializarea picturilor sale

 

  • Din clasa a IV-a am început să mă ocup serios de arta plastică

De atunci am început nu doar să desenez după cum îmi dictează mintea și sufletul, dar am început să studiez diferite tehnici. Pentru un pictor este important și acest lucru, chiar dacă ulterior devii fidel doar unei singuri tehnici. Un pictor bun trebuie să poată picta orice și eu încă de mic am înțeles acest lucru. Deși am studiat multe tehnici, am rămas fidel picturii pe pânză cu ulei. Și din tot ce poate fi pictat pe lumea aceasta, eu ador să reflect pe pânză peisaje, adică natura. În opinia mea, natura este cel mai frumos și perfect lucru de pe această lume.

 

  • Premiile câștigate îți dau curaj să mergi mai departe

Când ești mic și nu înțelegi foarte multe lucruri este bine să fii încurajat pentru ceea ce faci. Pe lângă susținerea din partea familiei, eu m-am simțit încurajat pentru că eram apreciat la orice concurs participam. Simțeam că nu muncesc degeaba și că oamenilor le place ceea ce produc eu cu pensula, iar acesta e cel mai important lucru. La început ai nevoie de susținere pentru a câștiga încrederea în sine, iar, ulterior, dacă ai încredere în propriile capacități succesul este garantat.

 

  • Să fii pictor nu este atât de ușor, dar e frumos să faci din pasiunea ta profesie

Am văzut asta la tatăl meu care nu a renunțat la pictură nici când i-a fost mai greu. Asta l-a făcut să rămână fericit chiar în momentele mai dificile. Pictura este viața mea. E lucru cunoscut că, dacă nu faci ceea ce îți place, nu poți fi nici fericit și nici să obții succesul la care visezi. De aceea, mi-am zis că voi depune efort să reușesc în pictură. Muncesc de mic pentru a-mi îndeplini visul, de aceea am încredere că succesul nu se va lăsa mult așteptat.

 

  • Obișnuiesc să pictez peisaje

Am avut noroc de țara unde m-am născut, pentru că aici sunt o mulțime de locuri frumoase. Am noroc că am moștenit și talent de la tata, pentru că pictura nu se învață, poate doar anumite tehnici. Aici vreau să rămân, pentru că aici am tot de ce este nevoie. Poate că sunt la început de cale, dar sper să reușesc în acest domeniu, astfel încât lucrările mele să fie expuse la cele mai renumite expoziții.