Mihai Stamati: Nu obosești niciodată când ai dorința de a lăsa oamenilor ceva frumos

Mihai Stamati este moldoveanul care a creat banca „Le Gardien des souvenirs” - cea care a câștigat meritul de a fi „multiplicată” pentru amplasare în locurile publice din Paris

Este finalist al concursului mondial de design din Anglia-Franța „Interiors motives awards” edițiile 2006-2008 și unul dintre puținii moldoveni care a avut ocazia să participe la concursul Internațional „Design Contest 2007” organizat de Peugeot. Totuși, lumea a auzit de el abia acum patru ani când a prezentat publicului banca iubirii. Mihai Stamati este moldoveanul care a creat banca „Le Gardien des souvenirs” – cea care a câștigat meritul de a fi „multiplicată” pentru amplasare în locurile publice din Paris.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Stamati Mihai
Data nașterii: 9 iulie 1985
Locul nașterii: Nisporeni
Studii: Design Industrial și Produs, Universitatea Tehnică a Moldovei
Domeniu: design industrial

 

  • Banca Le Gardien des souvenirs este proiectul grație căruia am câștigat o bursă rezidențială de creație la Paris

Voiam să aplic cu ceva care să aibă o conotație cu orașul îndrăgostiților. Banca asta a fost creată cu ideea de a fi un obiect într-un spațiu public unde oamenii pot să vină, să se așeze și pe care să lege niște dantele cu amintiri. De aici mi-a venit și ideea denumirii „Le Gardiens des souvenirs”, ceea ce în traducere înseamnă „străjerul amintirilor”. Am îmbinat simbolul inimii, care e partea cu speteaza, și simbolul infinitului - partea pentru așezare. Toate aceste elemente fuzionează nu doar prin construcție, dar și prin sensul final pe care-l reprezintă. După ce ideea mea a câștigat, o doamnă din Lion și-a dorit să aibă această bancă la un castel, situat pe valea Loirei.

 

  • Jucăriile eco sunt niște produse de suflet pe care îmi face plăcere să le creez

Lucram la teza mea de doctorat și am vrut să dedic un capitol copiilor. Am mers pe ideea de eco, jucării simple ca formă și să faci dintr-o bucată de lemn ceva care să arate foarte bine și totodată să-l facă pe copil să perceapă lumea prin forme simple și culoare. Jucăriile pot fi găsite la Chișinău, dar în mare parte la București - acolo această nișă a design-ului e mai dezvoltată.

 

  • Energia și inspirația vin din dorința de face permanent ceva, de a nu sta locului

Nu obosești niciodată când ai impulsul de afirmare și dorința de a lăsa oamenilor ceva frumos.

Începi să-ți câștigi existența prin artă în momentul în care reușești să faci din asta o platformă comercială. Sunt însă impedimente de percepție. O parte din piesele realizate de mine - căluți, biciclete - nu sunt percepute ca lucruri care pot fi utilizate. Oamenii văd în ele doar obiecte de artă, deși nu e așa.