Mihail Ursu: cultura și istoria trebuie să devină valori naționale

Directorul muzeului, om emerit al țării și deținător al meritului civic, Mihail Ursu crede în valorificarea patrimoniului cultural și în ideea că istoria poate deveni valoare națională

Cel mai vechi muzeu din Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie naturală, adună și păstrează deja de 125 de ani bucăți de istorie. Directorul muzeului, om emerit al țării și deținător al meritului civic, Mihail Ursu crede în valorificarea patrimoniului cultural și în ideea că istoria poate deveni valoare națională.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Mihail Ursu
Data nașterii: 29 august 1951
Locul nașterii: s. Lozovo, Strășeni
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Istorie
Domeniu: cultură, istoric, muzeograf

 

  • Dacă ar fi să fac o paralelă între Europa și Republica Moldova, prima diferență este la capitolul finanțare

Specialiștii din țara noastră lucrează mai mult din entuziasm și dăruire, fiindcă cred că le pasă de bogăția istorică. La noi nu există o tratare corectă a specialiștilor din domeniul culturii și, mai ales, istorie. Facultatea de muzeografie la USM cu fiece an rămâne cu mai puțini studenți. Muzeografia nu mai este interesantă pentru tânăra generație.

 

 

  • Din păcate, suntem martorii unui proces de distrugere a monumentelor istorice ce câștigă teren zi de zi

Comercialul este în capul mesei intereselor și trebuie să fim conștienți că patrimoniul are de suferit mult.

Fenomenul de distrugere a patrimoniului ia amploare. Este nevoie ca monumentele de artă, monumentele de istorie nu doar să fie protejate, ci și salvate de la distrugere. Desigur noi avem legea muzeelor, legea teatrelor, legea meşteşugurilor, dar ele funcționează doar pe hârtie.  Amenzile mici pentru distrugerea unui monument de cultură sau de istorie nu sunt nici pe departe o pedeapsă conștiincioasă. Putem urmări Chișinăul - în ultimul timp are loc o distrugere a monumentelor în masa. În alte țări legislația de ocrotire a monumentelor prevede răspundere penală - ani de închisoare sau amenzi mari. Nu vom putea proteja patrimoniul cultural dacă nu vom avea legi care funcționează și specialiști buni în domeniu.

 

  • Lucrurile se pot schimba atunci când se va produce o schimbare în mentalitatea oamenilor, inclusiv a celor care se află la conducerea ţării

Când se va înţelege că nivelul de cultură ne determină și bunăstarea socială. Dacă se va produce acest schimb de valori, atunci putem spera că se vor produce schimbări favorabile şi în domeniul culturii.

Procesul globalizării nu este un moment negativist. Să faci parte din globalizare nu înseamnă neapărat să pierzi din tradiții și circuitul cultural. Partea bună e că putem învăța din valorile europene/mondiale de conservare a anumitor valori, cum este cultura și istoria.