Natalia Bencheci: Emoțiile alimentează creația

Natalia este prima moldoveancă care a reușit să studieze la facultatea de arhitectură atât din Portugalia, cât și din Elveția, iar munca a ajutat-o să-și atingă scopul

Talentul și munca - sunt atributele de bază care te pot ajuta să reușești, indiferent de zona geografică în care te afli. Natalia este prima moldoveancă care a reușit să studieze la facultatea de arhitectură atât din Portugalia, cât și din Elveția, iar munca a ajutat-o să-și atingă scopul. Lucrează într-un birou de arhitecți din Elveția și curând o localitate din sudul acestei țări va avea o construcție unică proiectată de tânăra arhitectă originară din R. Moldova.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Bencheci Natalia
Data nașterii: 27 septembrie 1990
Locul nașterii: s. Tahnăuți, Rezina
Studii: Universitatea Lusiada din Lisabona (Portugalia), Academia de Arhitectură din Mendrisio (Elveția)
Domeniu: Arhitectură

 

  • Sunt interesată de arhitectura vernaculară

Aceasta e o formă arhitecturală care folosește materiale locale. Mă interesează cum poți să faci ceva nou cu tehnici vechi, testate de mii de ani.

 

  • Inspirația depinde de cum îți alimentezi memoria

Pentru că memoria ta e punctul de unde începe orice idee, iar dacă nu ai nimic în cap, nu ai cum să faci ceva. Adică trebuie constant să-ți alimentezi memoria fie prin fotografii, video, filme. Cinemateca e super bogată din punctul ăsta de vedere. Plus, călătoriile îți permit să vezi live ceea ce nu poți vedea în planuri, să-ți amintești de emoțiile tale și să le redai în lucru.

 

  • Am câștigat, împreună cu colegii de lucru, dreptul de a proiecta un pod pedonal și ciclabil în localitate Agno, din Elveția

În faza de jurizare au ajuns 18 proiecte, iar din astea juriul l-a ales pe al nostru drept câștigător. În cadrul biroului de arhitecți „Bonetti e Bonetti Architetti”, am lucrat la el o lună jumătate și am obținut premiul mare fiindcă am respectat condițiile: mai puțin costisitor și răspundeam la parcursuri urbane mult mai extinse decât strict zona de concurs. Noi am venit și cu o soluție ingenioasă: am utilizat ascensoarele pentru a ridica podul când va crește debitul de apă în perioada de primăvară.

Ca să se afirme peste hotare, un arhitect din Moldova trebuie să posede baze bune, să mențină o poziție critică și, vorbind din punct de vedere internațional, să fie flexibil. Să nu fie cu preconcepții de forme și stiluri pentru că aia a învățat la facultate. Trebuie să fie genul de persoană care absoarbe totul și învață continuu.

 

  • Vreau să proiectez pentru Moldova

Pe lângă partea cu patriotismul, Moldova este o piață interesantă, unde un arhitect cu baze bune își poate pune în aplicare ideile și îi oferă spațiul necesar pentru aceasta. Aș vrea ca realizările mele să se regăsească acasă.