Nicolae Latunov: Artistul are menirea de a schimba lumea

Dintr-o simplă atracţie arta a devenit un mod de viaţă pentru Nicolae Latunov, cel care astăzi are în colecţia sa sute de tablouri şi măşti veneţiene

Dintr-o simplă atracţie arta a devenit un mod de viaţă pentru Nicolae Latunov, cel care astăzi are în colecţia sa sute de tablouri şi măşti veneţiene. Artistul plastic este genul de om care nu se plânge pe situaţie, ci încearcă să o schimbe. În pofida laudelor primite în adresa sa, Nicolae susţine că este necesar să mai muncească, doar aşa va obţine noi performanţe. Despre felul în care se face artă în Republica Moldova aflaţi chiar din primele surse.

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Nicolae Latunov
Data naşterii: 2 mai 1977
Locul nașterii: Nisporeni
Studii: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, facultatea artă generală, masteratul la Florenţa
Domeniu: artist plastic, creator de măşti veneţiene

 

  • Într-o bună zi am înţeles că m-am contopit cu arta, suntem un tot întreg

Această senzaţie a venit atunci când am prins gustul artistic. De la vârsta de 10 ani am început să desenez, atunci am înţeles că pe viitor voi face pictură, pentru că anume această ocupaţie îmi aducea satisfacţia supremă. Eu iubesc ceea ce fac, îmi place să citesc, să mă cultiv, pentru că doar aşa poţi progresa în orice profesie, în special în cea pe care o am eu.

 

  • Pe lângă numeroasele tablouri, care îmi poartă semnătura, sunt şi măştile

Ele au devenit pentru mine un mister pe care trebuia neapărat să-l aflu. Am început să fac măşti prin 2000 când eram încă la academie, după au urmat studiile la Florenţa şi vizita la Veneţia. Această mică călătorie mi-a dat de înţeles că îmi doresc să lucrez cu măştile, deoarece am reuşit să le aflu istoria. De fapt, simbolul acestui oraş italian este masca, vestitele carnavaluri veneţiene şi tot felul de accesorii care vin să reînvie epoca demult uitată. Măştile se folosesc des în teatru şi, de ce nu și în viață, dacă ea este o piesă în care fiecare ne avem rolul.

 

  • Eu nu am frică să sar mai sus decât aş putea să o fac

Pentru mine e important să îmi propun scopuri măreţe, pentru că doar aşa mă dezvolt şi doar aşa îmi dau un şut pentru a merge înainte. Părerea oamenilor nu prea contează, dacă te pui în gura lumii nu reuşeşti să înţelegi multe. Există riscul să fii criticat fără argumente şi la toate mai pui că îţi poate piere şi gustul, dacă eşti slab de fire. Cred eu că trebuie să-ţi urmezi calea. Eu sunt artist plastic, lucrez asupra măştilor veneţiene, fac tablouri, portrete ale oamenilor de la noi. Muncesc ca mai apoi să adun roade, iar pentru mine roadele sunt tot felul de expoziţii personale care se soldează cu succes.

 

  • Acasă reuşesc să mă dezvolt din punct de vedere profesional, dar aş putea face mai multe

Chiar dacă la noi în ţară mai mereu ai pe ce te plânge, consider că şi Moldova este o platformă bună pentru creşterea şi progresarea unui specialist în orice domeniu, în cazul nostru este pictura. Important este să ai dorinţa să lucrezi. Astăzi situaţia s-a schimbat un pic, avem ieşire şi spre Europa, avem internet care ne ajută să fim informaţi, pictorii având posibilitatea să-şi vândă creaţiile online. Eu pot afirma sigur şi tare că îmi câştig existenţa din artă. Fac măşti, portrete, predau şi toate acestea le fac acasă. A emigra e uşor, însă până la urmă ţara are nevoie de oameni.

 

  • Se spune că oamenii artei sunt puţin detaşaţi de realitatea cotidiană şi într-o oarecare măsură acest fapt îi ajută să creeze

Un pictor, un muzician trebuie să schimbe ceva, motiv din care are nevoie să mediteze mai mult, să înţeleagă şi să citească printre rânduri. Lumea paralelă pe care și-o construieşte îi oferă un refugiu, însă desigur toate aceste devieri de la realitate trebuie făcute cu măsură. Şi eu am lumea mea în care mă simt confortabil, însă sunt mai realist în ceea ce priveşte viaţa.

 

  • Acum lucrez asupra mai multor portrete în care pot fi văzute persoane din ţară

Unele din aceste tablouri sunt la comandă, altele le fac din propria iniţiativă, ulterior poate îmi reuşeşte să organizez şi o expoziţie. Pe viitor am drept scop să fac sute de lucrări, să mă uimesc în continuare pe mine însumi şi să muncesc poate mai mult decât o fac acum. Arta e foarte dură, dacă o laşi, ea pleacă. În acest domeniu trebuie mereu să ţii pasul, să vii cu ceva nou. Desigur lumea de astăzi a văzut prea multe şi e greu să uimeşti, însă, cum ziceam mai devreme, îmi place să sar mai sus decât îmi reușește şi vreau să ofer lucrări extraordinare.