Oleg Krasnov: Este momentul când „Белый Арап” se va schimba sau va muri

Oleg Krasnov este cel care a inițiat acest premiu și ideologul comunității care s-a format în jurul acestui premiu

„Белый Арап” (în traducere „Escrocul Alb”) – este primul premiu independent înființat în Moldova în domeniul literaturii, care din anul 2008 este oferită scriitorilor vorbitori de limbă rusă care locuiesc și activează pe teritoriul Republicii Moldova. Grand Prix-ul concursului este o potcoavă de argint. Pe lângă aceasta, lucrările autorilor care au fost apreciați la cel mai înalt nivel sunt editate în publicația anuală „Белый Арап”. Oleg Krasnov este cel care a inițiat acest premiu și ideologul comunității care s-a format în jurul acestui premiu.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Oleg Krasnov
Data nașterii: 9 mai 1963
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică, Universitatea Slavonă, Facultatea Filologie
Domeniu: artă
Realizări: Liderul neformal al grupului literar moldovenesc „Белый Арап”; învingătorul concursului internațional „Viena Literară” în categoria proză (2012); laureatul premiului Asociației Jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă (2012); deținătorul diplomei concursului internațional „Muzica Traducerii” (2012). Cartea sa, „Репетитор” a fost editată în 2013 în Dusseldorf, de către editura „Za-Za”.

 

  • Белый Арап a apărut într-un moment de necesitate

În perioada de la sf. anilor '80 și până la începutul anilor 2000, literatura scrisă în limba rusă în Moldova se afla în umbră. Erau editate puține cărți, care în cea mai mare parte nu erau solicitate. Atunci încă nu existau rețelele sociale și scriitorii vorbitori de rusă, care trăiau pe aceeași stradă, puteau să nu știe unul despre altul. La un moment dat, a avut loc concentrarea maximă de energie care a declanșat o activizare și autorii din Moldova, care scriu în rusă, au început să facă cunoștință, să stea la o cafea, să organizeze seri literare și să publice colecții de opere. A apărut necesitatea creării unui grup care ar fi unit oamenii cointeresați în promovarea literaturii scrise în limba rusă. Denumirea grupului este preluată de la un personaj literar. Белый Арап – este un magician, ceva inexistent,dar în același timp bine cunoscut tuturor. În cadrul grupului sunt regulat organizate seri literare, mai rar lecții și master-class-uri.

 

  • Белый Арап - este un concurs literar la finele căruia publicăm colecția cu cele mai valoroase opere

Suntem un grup neformal și existăm din fondurile participanților. Periodic găsim câte un sponsor și atunci ne putem permite să îi înmânăm câștigătorului concursului nu doar tradiționala potcoavă de argint, dar și un premiu bănesc. Colecțiile „Белый Арап” se vând în librăriile „Billion”. Dar nu le putem numi populare. Scriitorii vorbitori de rusă în Republica Moldova sunt o lume aparte. Cea mai mare parte a povestirilor lor nu au vreo tangență cu realitatea moldovenească.  De cele mai multe ori ele reprezintă arta pentru artă. Există scriitori moldoveni, vorbitori de rusă, care au fost publicați peste hotare. Dar aceste cărți nu ajung până la cititorii locali. Aș putea să îi menționez pe Oleg Panfil care a fost publicat în Novosibirsk și Kiev, Serghei Pagîn, editat în Sankt Petersburg, Serghei Uzun - Moscova și eu în Dusseldorf. Scopul grupului „Белый Арап” era de a uni scriitorii vorbitori de rusă din Moldova și el deja a fost realizat. Acum scopul nostru ar trebui să se schimbe sau grupul ar trebui să-și înceteze activitatea.

Creația scriitorului poate fi găsită aici: https://litbook.ru/article/3668/