Oleg Sîrghi: Pentru a purta titlul de „cel mai bun” trebuie să muncești mult

Maestru în sport clasa internațională, dublu campion european, cel mai bun sportiv al anului 2013, toate astea și multe alte titluri sunt purtate de un singur om

Maestru în sport clasa internațională, dublu campion european, cel mai bun sportiv al anului 2013, toate astea și multe alte titluri sunt purtate de un singur om. Este vorba despre Oleg Sîrghi, cel care se ocupă cu sportul din fragedă copilărie și reușește să uimească prin perseverența de care dă dovadă. Ziua lui începe cu ridicarea halterelor și tot cu ele sfârșește. Rezultatele bune adunate la activ le are datorită muncii pe care o depune zilnic și datorită antrenorului care crede în el. Iubește Moldova și este convins că acasă e cel mai bine, motiv din care refuză ofertele venite din afară. Despre felul în care gândește și simte halterofilul, aflați din interviul de mai jos.  

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sîrghi Oleg
Data nașterii: 9 iulie 1987
Locul nașterii: Krasnoyarsk, Rusia
Studii: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, specialitatea antrenor-manager
Domeniu: sportiv de performanță

 

  • Pentru a purta titlul de cel mai bun trebuie să muncești mult

Mult mai mult decât îți imaginezi. Zi de zi este o luptă continuă cu sine, cu oboseala pe care o simți și cu dorința de a renunța la tot. Ești numit cel mai bun atunci când devii un exemplu pentru alții, însă în același timp nu încetezi să lucrezi asupra ta. Vorba cu talentul este valabilă, însă nu te poți baza doar pe acest fapt. Performanțele nu cad din cer, ele trebuie meritate, mai mult decât atât, victoriile trebuie să devină un stimul, ci nu un „stop”. Ambiția și munca te fac într-un final „cel mai bun”.

 

  • Antrenamentele zilnice au o mare importanță în viața unui sportiv

Despre memoria musculară se vorbește doar în cărți iar în viața reală lucrurile stau altfel. Fac câte minimum 10 antrenamente pe săptămână, uneori se întâmplă să ies și duminică pentru că așa îmi este caracterul. Sunt obișnuit cu greutățile iar pentru a le înfrunta trebuie mereu să fiu pregătit. Atât în sport cât și în viață trebuie să te bazezi doar pe tine însuți, de altfel riști să fii dezamăgit.

 

  • La întrebarea ce este mai important: victoria sau participarea, am doar un singur răspuns

Doar victorie și nimic mai mult. Ideea legată de faptul că dacă nu câștigi, cel puțin bine că participi, este doar o scuză pentru cei ce nu reușesc în domeniu. E imposibil să te antrenezi ani la rând ca să ajungi la o competiție și să dai greș. Doar locurile de frunte trebuie să devină scopul suprem și niciun pas înapoi. Eu cel puțin nu îmi imaginez să mă pregătesc ca într-un final să vin acasă învins, este un nonsens. Participarea e bună, dar victoria nimeni nu a amânat-o.

 

  • Sunt mulțumit de felul în care se desfășoară cariera mea, cu toate astea există un dar

Îmi doresc o familie mare și unită. De asemenea pe plan profesional nu am îndeplinit tot ce mi-am propus, urmează medalia olimpică înainte. Există oameni care, orice și-ar propune, realizează. Eu vreau să cred că am un asemenea caracter, pentru că faptele vorbesc de la sine. Cred că dacă alegeam o altă cale neapărat obțineam rezultate. Așa sunt eu, încăpățânat, exagerat de ambițios și workaholic.

 

  • În ceea ce privește viitorul apropiat, îmi doresc în colecția mea medalia de la Jocurile Olimpice 2016

În cazul în care la anul vor fi incluse halterele la Jocurile Europene îmi doresc să fiu campion, doar locul I. Acestea sunt principalele obiective care trebuie neapărat atinse în scurt timp.