Olesea Ioniță: Haina are nevoie de independență maximă

În prezent, Olesea administrează propria afacere în industria modei, îmbrăcând-i pe oamenii care nu iubesc tiparele

Moda lipsită de etichete are o mare importanță pentru Olesea Ioniță, cea care își conduce afacerea creată în Italia. Fiind originară din Republica Moldova, modelierul și-a dorit o schimbare și a părăsit țara pentru a se găsi pe sine. Într-un final această căutare a dat roade frumoase. În prezent, Olesea administrează propria afacere în industria modei, îmbrăcând-i pe oamenii care nu iubesc tiparele. Despre moda semnată de ea și despre felul în care aceasta este percepută, aflați din interviul de mai jos.

 

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Ioniță Olesea
Data nașterii: 5 mai 1981
Locul nașterii: Strășeni
Studii: Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea de cibernetică, Instituto Feller
Domeniu: administrează propria afacere în industria modei în Italia, modelist industrial, merceolog textil, arhitect al hainei

 

  • Pasiunea pentru crearea hainelor își are rădăcinile adânci în copilărie

Am crescut într-o ambianță în care atelierul era o a doua casă, îmi este cunoscut bine sunetul mașinii de cusut și a ustensilelor care pot fi găsite prin preajmă. Astăzi spun că nu îmi place moda comercială, dragostea față de croială se manifestă prin piese unice, piese care vorbesc despre individualitatea celui care o poartă. Eu nu mă identific prin etichetă iar standardele nu sunt pentru mine. Într-un cuvânt despre toate, pot spune că cei cărora nu le place moda, poartă hainele mele.

 

  • Am plecat din țară din motive religioase

Am fost în continuă căutare de sine și uite că în prezent mă numesc budistă. Am fost în mai multe state, însă din toate Italia mi-a devenit apropiată. Am obținut luxul de a fi primită în societatea lor și de a-mi ocupa nișa mult dorită. Un alt motiv al depărtării de casă a fost și dorința de a lua o pauză de la toate, acest „respiro” mi-a dat șansa de a înțelege ce îmi doresc cu adevărat. În calitate de bază am avut studiile în domeniul croitoriei, astfel deschiderea unui atelier a fost un scop primordial.

 

  • Nu pot spune că clienții din Moldova se diferențiază de clienții internaționali

Până la urmă proveniența nu contează, ambele categorii vin să procure haine semnate de mine deoarece vor să fie diferiți. Iubesc să ofer cumpărătorilor piese vestimentare care îi vor completa. Uneori, când privesc oamenii mergând pe stradă, pot spune cine este un potențial cumpărător pentru că acesta se observa din mulțime.

 

  • Vorbind despre publicul țintă, mă orientez spre oamenii cu venituri medii

Optez pentru accesibilitatea hainelor mele. Desigur, nu neg, sunt piese vestimentare care au un cost mai mare, însă acest preț corespunde în totalitate calității. Poate pentru unii sumele par exagerate, însă am observat un fenomen: când haina sau oricare alt lucru e pe placul cumpărătorului care nu și-o poate permite, peste ceva timp, neapărat va reveni pentru a o procura.

 

  • Unul dintre cele mai mari succese în cariera mea o consider colaborarea cu campionul Igi Barbero, pilot de elicopter

Am lucrat împreună cu el la realizarea costumului tehnic. Cel mai important este că am creat o haină ecologică. Igi este un aprig luptător pentru un mediu curat, astfel am lucrat împreună pentru confecționarea unei machete care ar corespunde cerințelor sale. Pentru mine este extrem de important faptul că sportivul m-a căutat, a luat legătura cu mine și m-a vrut în calitate de partener al ideii sale.

 

  • Optez pentru o haină independentă

Stilul pe care îl promovez în mase nu poate fi catalogat drept unul elegant sau casual. Felul de a fi te definește, haina însă vine să completeze acele mici goluri, atât de vizibile uneori. Într-un final vestimentația comunică cu omul și el la rândul său o poartă cum consideră.

 

  • Mi-ar plăcea să revin în țară cu un proiect nobil

Zicând astea am în vedere proiectul care va veni să ajute adolescenții în alegerea profesiei pe viitor. Ceva care ar orienta tânăra generație spre direcții corecte. Împreună cu mai mulți colegi din Italia, ne gândim să lucrăm alături de copii de 15-17 ani pentru a-i îndruma și a-i învăța meseria pe care o cunoaștem cel mai bine, și anume cea legată de confecționarea hainelor. Practic, scopul propus este unul măreț, pentru că ideea este de a crește niște oameni competenți și dornici de a veni cu schimbări.