Olga Coptu, despre „Gazeta Basarabiei” şi conexiunea diasporei moldoveneşti

Olga Coptu este una din puţinele persoane care au dorit să elimine pe cât posibil barierele dintre diaspora moldovenilor şi rudele acestora aflaţi în ţară

Avem mulţi cetăţeni care au ales drumul spre alte ţări din varii motive, fie pentru un trai mai bun, fie pentru călătorii sau căutarea unui vis, un singur lucru e cert, dorul de casă nu îi părăsește. Dar, aşa cum suntem în secolul informaţiei şi al celor mai avansate tehnologii, distanţa dintre cei dragi se rezumă doar la un click, ameliorând din patima dorului. Olga Coptu este una din puţinele persoane care au dorit să elimine pe cât posibil barierele dintre diaspora moldovenilor şi rudele acestora aflaţi în ţară. Tenacitatea şi entuziasmul ei au contribuit la crearea ziarului „Gazeta Basarabiei pentru ai noştri aflaţi peste hotare. Anul 2005 o găseşte pe Olga în Italia, ţară care a adoptat-o, dar care nu făcut-o să uite de patrie. Efortul ei de a uni cetăţenii moldoveni printr-o platformă de discuţii care să le ofere cele mai utile informaţii a dat cele mai frumoase roade! Dovada, în interviul de mai jos!

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Coptu Olga
Data naşterii: 28.10.1981
Locul naşterii: Cimişlia
Studii: Superioare
Profesia: Şef direcţie, Biroul Relaţii Interetnice

 

  • În anul 2005 eram profesoară de istorie la Liceul „Mihai Eminescu” din capitală

Atunci am avut ocazia să merg la o şcoală de vară în Corsica. După această frumoasă experienţă am rămas în Italia. Așa a început aventura mea de migrant, cu statut ilegal.

Îmi amintesc cu drag de Italia chiar şi de acele timpuri, deşi la început nu a fost deloc simplu. Iniţial am lucrat la Rieti, oraş situat la 70 km de Roma, apoi am trecut în capitala Italiei. Foarte repede mi-am dat seama că-mi este greu fără comunicare. Iată de ce mi-am propus să beneficiez de oportunităţile ce le oferea Italia. Am frecventat mai multe cursuri de instruire. Așa cum eram pasionată de istoria acestei țări, am vizitat muzeele romane, am călătorit. Apoi m-am înscris la universitate, deși am optat pentru alt domeniu, și anume relaţii internaţionale.

 

  • Cred că această publicaţie s-a născut din necesitate, mă refer la „Gazeta Basarabiei

Lipsa de informaţie şi lipsa de comunicare atât între migranţi cât şi cu ţara de origine era una dintre problemele migranţilor de aici. Îmi amintesc foarte bine acea seară la Roma când asociaţia „Dacia” a organizat un eveniment pentru a chema moldovenii la vot. Deși toate astea s-au întâmplat acum cinci ani, nu exista vreo sursă de informare, iar Internetul era folosit foarte puţin de migranţi comparativ cu ziua de azi. La 4 aprilie 2009 apare primul număr în care informăm cetăţenii noştri despre alegeri, procedura de vot şi câteva ştiri din Italia și Republica Moldova. Ulterior, ziarul a devenit cunoscut, s-a extins în toată Italia, ca mai târziu să depăşească hotarele acestei țări.

 

  • E o muncă frumoasă de echipă

Voluntari sunt toţi doritorii, ne scriu cetăţenii noştri aflaţi peste hotare, preşedinţi de asociaţii, studenţi, jurnalişti, prieteni. Unii îşi împărtăşesc experienţa, alţii gândurile sau greutăţile, cineva analizează situaţia din ţara de origine sau face prognoze de viitor, dar e foarte important să publicăm informaţii actualizate cu privire la perfectarea actelor, procedura de legalizare a șederii, burse de studii, schimbări în legislaţia Republicii Moldova, etc. Astfel se creează o legătura între oameni din diferite ţări, se consolidează diaspora, iar noi creştem ca echipă.

 

  • Diaspora ne spune multe, e cultă, modernizată şi cu o mare dorinţă de a schimba lucrurile

Cere de fapt să fie mobilizată, să contribuie la dezvoltarea ţării. Un exemplu în acest sens este şi conferinţa anunţată de reprezentanţi ai diasporei din diferite ţări ale lumii „Republica Moldova 2020. Contribuţia diasporei la dezvoltarea ţării de origine”, care a avut loc la 26-27 august 2014 la Chişinău. Diaspora revine, temporar sau definitiv, dar aceasta contează mai puțin, atât timp cât putem crea un mediu favorabil acestor reveniri.